Koerdische strijders in een buitenwijk van Raqqa
NOS Nieuws

Koerdische strijders slaan bressen in stadsmuur om Raqqa

Het door Koerden geleide Syrische opstandelingenleger SDF is erin geslaagd op twee plekken gaten te maken in de muur rondom de oude binnenstad van Raqqa. Door de openingen kunnen strijders het meest versterkte deel van de stad bereiken waar Islamitische Staat fel verzet biedt tegen het offensief van de opstandelingen.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen steunen met luchtaanvallen de opmars van het rebellenleger. De Amerikaanse piloten dekten ook de Koerdische strijders die wisten door te stoten naar de muur.

Volgens de Amerikanen kunnen de milities dankzij de passage door de muur sluipschutters van IS en boobytraps mijden. Het is de bedoeling dat de rest van de historische muur intact blijft. IS heeft echter op diverse plekken zelfgemaakte bommen en mijnen in breuken en scheuren in de muur bevestigd.

Belangrijk

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de oorlog in Syrië via lokale netwerken volgt, noemt de opening van de muur de belangrijkste ontwikkeling tot dusver in de strijd om Raqqa. Volgens het Observatorium wordt er hevig gevochten tussen de Koerden en IS-strijders aan de andere kant van de stadsmuur.

De opstandelingen hebben het IS-bolwerk omsingeld. Volgens Amerikaanse schattingen bevinden zich nog zo'n 2500 jihadisten in de stad die sinds 2014 in handen is van IS. De Koerden begonnen in november vorig jaar aan hun opmars naar Raqqa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl