NOS NieuwsAangepast

Voortvluchtige halfaap uit Artis verkent Amsterdam

Uit Artis in Amsterdam is vanmorgen of vannacht een halfaap ontsnapt. Het dier liep onder meer over de Wibautstraat in het centrum. Een dierenverzorger en de politie hebben de aap gevangen. Daarna is hij teruggebracht naar de dierentuin.

Ontsnapte aap uit Artis gepakt

Het gaat volgens een woordvoerder van Artis om een rode vari, die lid is van de maki-familie.

Waterlooplein

Hoelang de halfaap is weggeweest is niet bekend. "Ik werd vanmorgen om zes uur gebeld dat hij bij de parkeergarage bij het Waterlooplein zat. Ik ben snel in de auto gesprongen en heb hem gevangen met een vangzak", vertelt dierenverzorger Dennis de Haan.

Hoe de aap uit zijn verblijf kon ontsnappen, is onduidelijk. "Dat zijn we nu aan het uitzoeken. We kijken het verblijf helemaal na."

De dierenverzorger is verbaasd dat de halfaap weg is gegaan uit zijn verblijf. "Meestal blijven vari's bij elkaar in de buurt. Het zijn sociale dieren. Maar hij is echt aan de wandel gegaan."

Geschrokken

Het was de eerste keer dat een rode vari uit Artis wist weg te komen. Volgens De Haan gebeurt het wel geregeld dat er een pauw uit Artis ontsnapt. Er is ook wel eens een rode panda losgebroken, vertelt hij.

Met de vari gaat het goed. "Hij is een beetje geschrokken, maar hij ziet er prima uit. Hij mankeert niks."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl