NOS NieuwsAangepast

Bieber wint World Press Photo

De World Press Photo van 2010 is gemaakt door de Zuid-Afrikaanse fotografe Jodi Bieber. Zij maakte een portret van de 18-jarige Afghaanse vrouw Bibi Aisha die in augustus op de cover van Time Magazine stond.

Volgens de jury is de foto van de vrouw met een verminkt gezicht een iconisch beeld, dat veel zegt over de ellendige toestand waarin veel vrouwen leven.

De World Press Photo is een wereldwijde fotografiewedstrijd, die wordt georganiseerd sinds 1955. Er zijn prijzen in diverse categorieën, zoals nieuws, sport, dagelijks leven, portretten en natuur. In elke categorie worden prijzen uitgereikt voor losse foto's en voor verhalen die bestaan uit meer foto's. Daarnaast wordt er de beste foto van het jaar gekozen, de World Press Photo of the Year.

Nederlandse winnaars

Er vielen ook drie Nederlandse fotografen in de prijzen:

Joost van den Broek won in de categorie portretten met een foto van een Russische matroos tijdens Sail Amsterdam.Chris Keulen werd derde in de categorie sport met een foto van een wielerronde in EritreaMartin Roemers was de beste in de categorie dagelijks leven met zijn serie portetten van steden in derde-wereldlanden.

Recordaantal

De afgelopen twee weken koos de jury, onder leiding van de Amerikaanse persfotograaf David Burnett, de winnaars. 5691 fotografen zonden hiervoor maar liefst 108.059 foto's in. Dat is een record.

Vorig jaar werd de hoofdprijs gewonnen door de Italiaan Pietro Masturzo, die een foto had gemaakt waarop een vrouw is te zien die schreeuwt en protesteert tegen de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen, op een dak in Teheran. Daarnaast kreeg vorig jaar een shot uit een YouTube-video een bijzondere vermelding.

Op 7 mei wordt de prijs uitgereikt in Amsterdam. Van 22 april tot en met 19 juni zijn de winnende foto's te zien in de Oude Kerk in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl