Aan veiligheidsmaatregelen geen gebrek op Wimbledon
NOS SportAangepast

'Wimbledon al jaren een veilig evenement'

Als er in Europa rekening gehouden moet worden met terreuraanslagen, is er uiteraard geen reden om te denken dat Wimbledon zomaar de dans zou ontspringen. Vooral op plekken waar veel mensen bijeenkomen, schuilt het gevaar van een aanslag. En het tennistoernooi in Londen trekt jaarlijks zo'n half miljoen toeschouwers...

"Dat vormt inderdaad een aanzienlijk veiligheidsrisico", vertelt veiligheidsexpert Anthony Glees. "Maar in het geval van Wimbledon is het risico waarschijnlijk vrij klein", voegt hij er toch wel verrassend aan toe. "Ze hebben daar al zo veel ervaring met strenge beveiliging. Ze treffen specifieke maatregelen waardoor Wimbledon al jaren een veilig evenement is."

Londen Bridge

De IRA vormde ooit een serieuze bedreiging, maar de paramilitaire organisatie heeft het toernooi niet kunnen treffen. "Een van de terroristen bij Londen Bridge", verwijst Glees naar de aanslag van vorige maand in de Britse hoofdstad, "had een bewaker bij Wimbledon willen zijn. Dat zegt iets over hun plannen. Maar hij heeft niet gesolliciteerd, omdat de beveiliging er zo goed is."

'Veiligheidsrisico op Wimbledon is vrij klein'

Wat ook helpt, is dat online kaartjes bestellen er niet bij is bij Wimbledon. "Als je kaartjes aanvraagt, moet je een getekende cheque opsturen en de envelop beschrijven. Het handschrift op de envelop wordt vergeleken met dat op de cheque. Als ze niet overeenkomen, krijg je geen kaartjes."

Afgezonderd terrein

Daarmee wordt overigens niet alleen terreur bestreden, het werkt ook de verkoop op de zwarte markt tegen. En de mensen die op de speeldag zelf nog een ticket willen aanschaffen, stellen zich niet meer op in een lange rij langs de weg, maar doen dat op een afgezonderd, beveiligd terrein. "Want we weten dat er veel aanslagen zijn geweest met auto's en trucks."

Wimbledon geeft veel geld uit aan beveiliging. En dat betaalt zich uit. Tenminste, binnen de poorten van het park. "Maar er zou wel wat kunnen gebeuren op weg naar het stadion", waarschuwt Glees. "In de metro, op het station, op andere toegangswegen. Wie niet in het stadion kan komen, probeert het misschien zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl