Een eerdere rakettest in Noord-Korea
NOS NieuwsAangepast

Raket Noord-Korea 'heeft potentie om Alaska te treffen'

Noord-Korea heeft afgelopen nacht naar eigen zeggen voor het eerst een intercontinentale ballistische raket afgevuurd. De raket vloog volgens Japanse en Amerikaanse waarnemingen ver boven een hoogte van 2500 kilometer, en landde na 37 minuten een kleine duizend kilometer verderop, in de Japanse Zee. Japan heeft de test direct veroordeeld en zegt dat de Noord-Koreaanse dreiging toeneemt.

De Amerikanen lieten kort na de lancering weten dat er een middellangeafstandsraket was gelanceerd, met een groter bereik dan de raketten die bij voorgaande raketproeven werden ingezet. Een middellangeafstandsraket heeft een bereik van 3500-5500 kilometer, een intercontinentale raket kan geprogrammeerd worden voor een doel dat verder weg ligt dan 5500 kilometer.

Rusland zegt evenals de VS dat Noord-Korea een middellangeafstandsraket heeft gelanceerd, maar hanteert veel bescheidener gegevens: volgens het ministerie van Defensie in Moskou bereikte de raket een hoogte van 535 kilometer, en vloog hij in totaal 510 kilometer.

Noord-Koreaanse raket 'kan mogelijk Alaska bereiken'

Het is de elfde raketproef die Pyongyang dit jaar uitvoert, tot grote bezorgdheid van de rest van de wereld. De timing is scherp: enige dagen na een ontmoeting tussen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en president Trump en kort voor de G20-top in Duitsland, waar de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging ook op de agenda staat.

Bovendien vond de proef met de raket, die volgens een Amerikaanse expert de potentie heeft om Alaska te treffen, plaats aan de vooravond van 4 juli, Onafhankelijkheidsdag in de VS.

Langere afstand

De Amerikanen en de landen in Zuidoost-Azië zijn bezorgd over de nucleaire ambities en het raketprogramma van het geïsoleerde communistische regime. Washington vreest dat Noord-Korea werkt aan raketten die de Verenigde Staten kunnen bereiken.

Het land beschikt al over een arsenaal aan korteafstandraketten, en werkt nu hard aan de perfectionering van raketten voor de langere afstand. De test van afgelopen nacht lijkt aan te tonen dat daarin vooruitgang wordt geboekt.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft in één jaar tijd al meer raketproeven gedaan dat zijn vader in diens ambtstermijn van zeventien jaar.

Japan

De Japanse premier Abe wees er in een reactie op dat Noord-Korea herhaalde waarschuwingen van de internationale gemeenschap negeert. Abe zal de presidenten van China en Rusland vragen een meer constructieve rol te spelen in de pogingen om het Noord-Koreaanse wapenprogramma een halt toe te roepen.

President Trump twitterde na de lancering: "Heeft die man niets beters te doen met zijn leven?", doelend op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl