Lexington Herald-Leader / Houston Chronicle / Lawrence Journal-World

Amerikaanse senatoren hebben een weekje vrijaf vanwege het 4 juli-reces. Rust van de politiek in Washington krijgen ze alleen niet.

Politico-journalist Dan Diamond stuurde gisterenavond een tweet met de tekst: "Veel Republikeinse senatoren, thuis voor het reces, werden vandaag wakker met de voorpagina's over de lokale schade die hun zorgwet aanricht."

Diamond verzamelde voorpagina's van lokale kranten en tweette die aan verschillende senatoren. De kranten waarschuwen voor de effecten van de nieuwe zorgwet voor de bewoners van de eigen staat.

"Waarom... zijn de kinderen het doelwit?" kopt bijvoorbeeld de Houston Chronicle. Het artikel gaat over kinderen die afhankelijk zijn van Medicaid. Die financiële hulp is voor families met een laag inkomen. Met de nieuwe zorgwet stopt die hulp grotendeels.

Voorop de Lexington Herald-Leader staat weer andere kritiek: "Weinig plaatsen verliezen meer dan Kentucky door de zorgwet van de Senaat, blijkt uit onderzoek". Het gaat over het aantal onverzekerden: door de nieuwe wet zal dit aantal in de staat stijgen met 231 procent, schrijft de krant.

The Oklahoman zet een artikel op de voorpagina met de kop: "Hoe de Republikeinse zorgwet de Oklahomans raakt". De krant doelt op de zorgpremies. Voor lage en middeninkomens zullen ze volgens de krant omhoog gaan, terwijl de hoge inkomens worden ontzien.

De Republikeinen willen na het reces de nieuwe zorgwet aannemen. Of het zover gaat komen is nog maar de vraag.

Vorige week zou al over de nieuwe wet worden gestemd. Maar nadat bekend was geworden dat 22 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering zouden kwijtraken en verschillende senatoren gingen twijfelen, werd die stemming uitgesteld.

Die twijfel is niet zo vreemd. Senatoren worden voor een periode van zes jaar gekozen door de inwoners van hun eigen staat. Ze zijn verantwoording schuldig aan 'hun' burgers en kunnen bij de volgende verkiezingen worden afgestraft.

Drie stemmen

De Republikeinse senatoren moeten uiteindelijk op één lijn komen te zitten, want ze hebben maar een kleine meerderheid van drie stemmen in de Senaat. Volgens The New York Times is het bij de meesten nog helemaal niet duidelijk of ze voor of tegen gaan stemmen.

Mitch McConnell, de voorzitter van de Republikeinen in de Senaat, zegt goede hoop te houden dat ze eruit komen. "Het is niet makkelijk om Amerika weer groots te maken, of wel?"

De nieuwe zorgwet is een belangrijke verkiezingsbelofte van de Republikeinse partij en in het bijzonder van president Trump. Die noemt de huidige zorgwet van Obama "mislukt, duur en gevaarlijk".

STER reclame