Spiraaltjes
NOS NieuwsAangepast

Onderzoekers: hormoonspiraaltje heeft ook bijwerkingen

Een hormoonspiraaltje heeft bij veel vrouwen mogelijk ongewenste bijwerkingen. Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat vrouwen met zo'n spiraaltje hogere cortisolwaarden hebben en tijdens stresstesten een hogere hartslag hebben dan vrouwen die een andere vorm van anticonceptie gebruiken.

Cortisol wordt wel het stresshormoon genoemd omdat het vrijkomt bij iemand die onder druk staat of in een spannende situatie zit.

"De hormonen die het spiraaltje afgeeft, zijn dus niet alleen in de baarmoeder werkzaam, zoals de fabrikant en veel huisartsen beloven", zegt onderzoeker Jurate Aleknaviciute. "Er komen hormonen vrij die effect hebben op de bijnierschors, op de hersenen en op het hart. Van de anticonceptiepil weten we al dat die in het hele lichaam werkt en dat blijkt nu bij het hormoonspiraaltje ook zo te zijn."

Juiste informatie

De onderzoekers gaan niet zover dat zij het gebruik afraden. "Wie zich goed voelt met zo'n spiraaltje, moet er zeker mee doorgaan. Wij concluderen ook niet dat het beter of slechter is dan de pil. Wij vinden het alleen wel belangrijk dat vrouwen de juiste informatie krijgen als ze kiezen voor een bepaald anticonceptiemiddel", zegt Aleknaviciute.

Het Erasmus MC onderzocht overigens alleen de werking van het spiraaltje van fabrikant Mirena, omdat dat het meest wordt gebruikt in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl