Bij een bedrijf in Beverwijk is radioactief materiaal vrijgekomen na een explosie
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Radioactief materiaal vrijgekomen bij explosie afvalverwerker Beverwijk

Bij een afvalverwerkingsbedrijf in Beverwijk is radioactief materiaal vrijgekomen bij een explosie. Het radioactieve materiaal ligt in een plas met water en is onderzocht. Er is geen gevaar voor omwonenden.

De explosie ontstond tijdens het leegzuigen van een vat met actieve kool. Twee medewerkers die bij dat vat stonden, zijn onderzocht op verwondingen en radioactieve straling. Die bleek niet aanwezig. Ook zijn ze niet gewond geraakt.

Het kool bleek verontreinigd te zijn met een laag stralend radioactieve vervuiling (LSA).

Op het terrein van het bedrijf, Reym, staan volgens een woordvoerder van de politie ook gasflessen opgeslagen. Er was vanmiddag een meetploeg om te onderzoeken of er daadwerkelijk straling is vrijgekomen. Dat is niet gebeurd.

Foute boel

Omwonenden hoorden rond 14.30 uur een harde knal en zagen toen rook. "We roken een enorme stank. Ik dacht meteen: dit is foute boel. Het was een enorme explosie", zegt een bewoner tegen NH Nieuws.

"Alles ging heen en weer, ik slingerde van de ene naar de andere kant", vertelt een woonbootbewoner. "Toen ben ik even buiten gaan kijken, ik dacht eerst dat het de verwarming bij mij boven was."

Het radioactieve materiaal wordt opgeruimd. Bij het afvalverwerkingsbedrijf is iedereen weer aan het werk gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl