'Uitspraak Hoge Raad brengt oude, ruimere ontslagregeling deels terug'

Werknemers die bij hun ontslag onrechtvaardig behandeld zijn, hebben recht op een ontslagvergoeding die rekening houdt met de door hen geleden schade.

Dat blijkt volgens deskundigen uit de uitspraak van de Hoge Raad in een zaak die door een kapster was aangespannen tegen haar voormalige werkgever. Hij had haar na 25 jaar onterecht ontslagen.

"Dit is heel fijn voor alle werknemers", zegt Saskia Peters, hoogleraar arbeidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Peters volgt de uitvoering van de nieuwe ontslagwet, die sinds 2015 van kracht is, al langer.

Volgens Peters is de uitspraak van de Hoge Raad voor elke werknemer van belang: "Iedere werknemer weet nu dat als een werkgever hem zeer onzorgvuldig bejegent, hij dan daadwerkelijk een vergoeding voor het ontslag krijgt die recht doet aan wat hem is aangedaan."

Oude ontslagrecht deels terug

De bottom line is volgens Peters dat de Hoge Raad een deel van het maatwerk van het oude ontslagrecht terug laat komen.

Iedere werknemer krijgt sinds de invoering van de nieuwe wet bij ontslag een transitievergoeding. Dat is een vast bedrag gebaseerd op het aantal gewerkte jaren. Daarnaast is er bij onterecht of onrechtmatig ontslag recht op een billijke ontslagvergoeding. Die vergoeding werd tot nu toe door de rechter vaak gebaseerd op wat de werkgever verkeerd had gedaan, een soort strafboete.

De Hoge Raad heeft nu bepaald dat die vergoeding gebaseerd moet zijn op de daadwerkelijke schade die de ontslagen werknemer lijdt. Die schade kan materieel en immaterieel zijn, bijvoorbeeld een pensioentekort, psychische schade of ten onrechte gederfde inkomsten.

Er is nu dus ruimte voor maatwerk en daardoor kan die vergoeding ook veel hoger uitvallen. Tot nu toe was er alleen bij sommige rechters aandacht voor de daadwerkelijk geleden schade door de ontslagen werknemer.

Met de uitspraak van de Hoge Raad is er dus duidelijkheid gekomen voor de rechters, zegt Peters.

Iedere werknemer weet nu dat als een werkgever hem onterecht ontslaat, hij een realistische vergoeding krijgt.

Saskia Peters, hoogleraar arbeidsrecht
De rechtbank tijdens een uitspraak in Utrecht

Per direct gevolgen

Volgens Peters valt er nu meer te halen voor ontslagen werknemers en daardoor zijn ook meer rechtszaken te verwachten.

Ze gaat er ook van uit dat vanaf alle nu lopende rechtszaken de vergoeding al zal worden aangepast aan de daadwerkelijk geleden schade als de omstandigheden daar aanleiding toe geven. Dat geldt dan nog steeds alleen als er iets fout is gegaan bij het ontslag of als het ontslag niet mag.

CNV: terechte uitspraak

Maurice Limmen, voorzitter Vakcentrale CNV noemt de uitspraak terecht: "De recente uitspraak van de Hoge Raad over een hogere vergoeding bij het schrijnende ontslag van een kapster is een terechte invulling van Wet Werk en Zekerheid. Deze mogelijkheid is gecreëerd om een hogere vergoeding te kunnen toekennen aan een werknemer die echt slecht behandeld is. Het is terecht dat de Hoge Raad bij het toekennen van een dergelijke vergoeding ook gederfd loon en pensioen meeneemt".

Het CNV vind het niet meer dan logisch dat er in dit soort zaken ook gekeken wordt naar de specifieke situatie van de werknemer in kwestie. Zo wordt menselijke maat meegewogen in het ontslagrecht.

FNV: terecht dat werknemers fatsoenlijk worden gecompenseerd

Ook de FNV reageert verheugd. FNV vicevoorzitter Mariëtte Patijn spreekt van een mooie uitspraak van de Hoge Raad. "Goed dat ze nu invulling heeft gegeven aan hoe om te gaan met ontslagzaken waarin de werkgever ernstig verwijtbaar gedrag vertoont, dat geeft richting aan rechters die met dit soort ontslagzaken te maken hebben."

Volgens de FNV is ontslag enorm ingrijpend voor mensen en het is terecht dat werknemers fatsoenlijk worden gecompenseerd als de werkgever ernstig verwijtbaar gedrag kan worden aangerekend. Zeker als je ouder bent, liggen de banen niet voor het oprapen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl