Kadaster: bijna een op de vijf kopers hoeft geen hypotheek

Aangepast
Verhuisdozen na verkoop van een huis ANP

De hypotheekloze huizenkoper rukt op. Afgelopen jaar werd bijna een derde van de appartementen in contanten afgerekend, blijkt uit onderzoek van het Kadaster waar het FD vanochtend over bericht. Het gaat vooral om 70-plussers die niet bij de bank hoefden aan te kloppen.

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd 25 procent van de huizen zonder hypotheek aangeschaft, in studentensteden als Delft, Groningen en Maastricht ging het om ongeveer 30 procent.

Onlangs bleek al dat de groep kopers die geen hypotheek nodig heeft hard groeit. In 2011 gaven zij 4 miljard euro uit, in 2016 kochten particulieren voor 8,6 miljard aan woningen zonder hypotheek. Dat was 16 procent van het totale bedrag dat aan hypotheken werd uitgegeven.

Het Kadaster heeft ook onderzocht wie deze mensen zijn: de grote meerderheid is relatief oud, doorstromer of belegger. Bijna 43 procent van de hypotheekloze kopers bezit meer woningen en 38 procent stroomt door naar een volgende woning.

In de NOS op 3 special Kijken, Kijken, Niet Kunnen Kopen duik je dieper in de problemen en oplossingen op de huizenmarkt:

Kijken kijken, niet kunnen kopen

STER Reclame