NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: Keti Koti, Kohl en Kittel

Heb je dit weekend weinig nieuws gevolgd? Geen probleem, wij hebben de opvallendste en belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet.

In het Oosterpark in Amsterdam is zaterdag bij het Nationaal monument slavernijverleden de afschaffing van de slavernij in Nederland herdacht. In Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen werd de slavernij 154 jaar geleden officieel afgeschaft.

Na afloop van de herdenking begon in het Oosterpark het Keti Koti Festival, waarmee het einde van de slavernij werd gevierd.

'Keti Koti betekent voor mij vrijheid'

Honderdduizenden mensen van over de hele wereld liepen zaterdag in Madrid mee in een mars voor homorechten, de World Pride. Volgens de organisatie waren er zeker een miljoen mensen op de been.

Het was waarschijnlijk de grootste van de vijf World Pride's die tot nu toe zijn gehouden. De eerste van die marsen voor de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transseksuelen (lhbt's) was in 2000 in Rome en de voorlaatste was in 2014 in Toronto.

Honderdduizenden doen mee aan World Pride Madrid

In tegenstelling tot de vrijheid in Madrid is de situatie voor homo's in Rusland nog altijd slecht.

In Tsjetsjenië zaten ruim honderd mannen onder erbarmelijke omstandigheden vast vanwege hun homoseksualiteit. Wij spraken er met twee over hun gevangenschap. "Ze schopten, sloegen met houten voorwerpen en gaven me elektrische schokken", vertelde een van de twee gevluchte mannen aan de NOS.

In onderstaande video vertelden de mannen hoe ze werden opgepakt en mishandeld:

Homo in Tsjetsjenië. 'Meegenomen'

Voor de Belgische kust, bij Oostende, sloeg zaterdag een Nederlands zeiljacht met zes opvarenden om. Minstens twee bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Een derde bemanningslid, een jongen van 18, wordt nog vermist. De drie anderen zijn gered.

Het parket in België bevestigde zondag dat de kiel is afgebroken. Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk.

Gekapseisd Nederlands zeiljacht geborgen

In Brazilië is een van de grootste drugshandelaren van Zuid-Amerika opgepakt. Luiz Carlos da Rocha, bijgenaamd Withoofd, wist dertig jaar uit handen van de politie te blijven, onder meer door zijn uiterlijk steeds te veranderen met behulp van cosmetische chirurgie.

De drugsbaron produceerde volgens de politie tonnen cocaïne in de oerwouden van Bolivia, Peru en Colombia. Die drugs werden naar de VS en Europa gesmokkeld.

Luiz Carlos da Rocha

De wereld is voor reizigers de afgelopen twee jaar weer iets gevaarlijker geworden. Dat blijkt uit een vergelijking die de NOS heeft gemaakt tussen de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vooral landen in Noord- en Midden-Afrika en West-Azië zijn onveilig.

Dertien landen zijn volgens Buitenlandse Zaken gevaarlijker dan twee jaar geleden. Daarvan wordt Turkije het vaakst door Nederlanders bezocht. Voor heel Turkije geldt een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Bovendien zijn er sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar politieke spanningen en verstoorde relaties met Nederland en andere EU-landen.

De tweede etappe in de Tour de France is gewonnen door Marcel Kittel. De voor QuickStep rijdende Duitser bleef in de massasprint de Fransman Arnaud Démare en de Duitser André Greipel voor. Dylan Groenewegen werd vijfde. De Brit Thomas blijft in het geel.

De rit over ruim 200 kilometer begon in Duitsland en eindigde in Luik. Vanwege het regenachtige weer was er in de slotfase een massale valpartij. Daarbij waren onder anderen Chris Froome en Robert Gesink betrokken, maar zij konden hun rit vervolgen.

Marcel Kittel

In Duitsland hebben honderden mensen het graf bezocht van Helmut Kohl. De oud-bondskanselier overleed twee weken geleden op 87-jarige leeftijd. Hij werd zaterdag begraven in de stad Speyer. Daarvoor werd een mis gehouden in de Dom. Eerder op de dag was er een afscheidsceremonie in Straatsburg. Daar waren veel prominenten bij, onder wie oud-president Clinton en bondskanselier Merkel.

Clinton over Kohl: Je hebt echt iets goeds gedaan met je leven

De komende dagen...

De rechtbank in Zutphen doet maandag uitspraak over een mogelijke verlenging van de tbs van Mike J., de man die werd veroordeeld voor de moord op Rowena Rikkers, het 'Meisje van Nulde'. J. werd in 2003 veroordeeld en zit sinds 2009 in een tbs-kliniek.

In Londen begint op het gras van Wimbledon het derde Grand Slam-toernooi.

Dinsdag doet de rechter uitspraak in de zaak tegen voormalig douanier Gerrit G.. Hij wordt verdacht van smokkel van grote hoeveelheden cocaïne in de Rotterdamse haven. Volgens het OM is de man schuldig aan corruptie en witwassen.

Oud Vestia-topman Erik Staal staat woensdag terecht voor het onttrekken van bijna 1,3 miljoen euro aan Stichting HASA waarvan hij bestuurder was. Daartoe zou hij ook valsheid in geschrifte hebben gepleegd.

Donderdag opent het Grootste Museum van Nederland zijn deuren in Utrecht: elf kerken en twee synagogen zijn vanaf die dag vaker open en aangepast op meer bezoekers.

Deventer is vanaf vrijdag het hele weekend één groot theater met ruim 150 nationale en internationale voorstellingen in de historische binnenstad. Het is het grootste theaterfestival van Oost-Nederland.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl