De selectie van het Nederlands vrouwenelftal ANP
NOS Voetbal Aangepast

Voor Miedema mag het EK morgen al beginnen

Over precies twee weken begint het EK vrouwenvoetbal. Het toernooi in eigen land moet voor de Nederlandse vrouwen het toernooi worden waar ze zich definitief in de kijker spelen. Op 16 juli opent Oranje in Utrecht het EK met een wedstrijd tegen Noorwegen. De voorbereiding is dan ook in volle gang.

Zondag zette het team van bondscoach Sarina Wiegman de deuren van het trainingskamp open, om de media alle gelegenheid te geven foto's te maken en gesprekken te voeren met de speelsters. Ook NOS-verslaggever Angelo Terwiel ging poolshoogte nemen bij de Oranje Leeuwinnen.

Begint te kriebelen bij Miedema

Voor de 23 vrouwen tellende selectie begint het te kriebelen, erkent aanvalster Vivianne Miedema. "Nu de officiële voorbereiding is begonnen ben je alleen nog maar met de eerste wedstrijd bezig. Ik hoop natuurlijk op een overwinning en dan een doelpunt van mezelf."

Voetbalvrouwen klaar voor EK

De drie groepsduels van Nederland zijn al weken uitverkocht. Dat is een extra stimulans voor het team, weet Miedema. "Ik denk dat we in eigen land juist extra energie krijgen. Je ziet ook je familie en vrienden. Het is nu een kwestie van de puntjes op de i zetten."

Generale repetitie

Komende zaterdag is de generale repetitie tegen Wales. De beste internationale prestatie leverde Nederland in 2009. Toen bereikten de vrouwen de halve finales van het EK. Vier jaar terug was de groepsfase ook direct het eindpunt. Op het WK van 2015 bereikte Nederland nog de achtste finales, waarin het verloor van Japan.

Volgens zowel Miedema als Lieke Martens is het team sterker dan toen. Martens: "We zijn ontzettend gegroeid. Veel meiden hebben de stap naar het buitenland gemaakt. Vrouwenvoetbal over de hele wereld is zo gegroeid, wij willen niet achterblijven. Dit toernooi is een mooi moment om te laten zien hoe goed we zijn."

Volgens Miedema is het een voordeel dat de selectie steeds breder is geworden. "Er is doorgeselecteerd na het WK. We hebben veel in dezelfde opstelling gespeeld, maar we zijn ook in de breedte steeds sterker geworden. De automatismen zitten erin. Zaterdag de oefenwedstrijd tegen Wales. Van mij mag het morgen al beginnen."

Duels Nederland Poule A

Nederland - Noorwegen 16 juli Utrecht
Nederland - Denemarken 20 juli Rotterdam
Nederland - België 24 juli Tilburg

STER reclame