Albert Bos / NOS

Het moest de infrastructuurweek worden van de Amerikaanse president Trump. Maar vanwege het verhoor van FBI-directeur James Comey had niemand het daar meer over.

Trump zelf reisde door het land om het van de daken te schreeuwen: hij wil dat er een miljard dollar (waarvan het overgrote deel door private partijen) geïnvesteerd wordt in wegen, vliegvelden en bruggen.

Dat kunnen ze in de stad Pittsburgh wel gebruiken. Want ook al zijn de Brooklyn Bridge en Golden Gate de bekendste bruggen van de Verenigde Staten, in Pittsburgh hebben ze er ongeveer 500. Zonder bruggen zou deze stad niet bestaan. Maar een echt icoon zit er niet tussen.

Toch vallen The Three Sisters op. Drie gele, identieke bruggen, naast elkaar, vernoemd naar belangrijke inwoners uit de stad. De middelste (de Andy Warhol Bridge) is dicht. Voor langere tijd, want er wordt onderhoud aan gepleegd. De andere bruggen kunnen ook wel een onderhoudsbeurt gebruiken, blijkt als je eronder staat.

Ze zijn hier altijd aan het werken aan bruggen. "En dat is soms best vervelend als je ergens naartoe moet", zegt Jason, medewerker van een kanobedrijf dat onder de brug ligt. "Het is best eng als je naar boven kijkt. Er zit roest en soms vallen er dingen naar beneden. Het zou beter zijn als ze beter worden onderhouden."

In Amerika zijn er zo'n 614.000 bruggen. Zeker een op de tien heeft onderhoud nodig. In 2007 stortte in Minneapolis een brug in. Er vielen 13 doden.

Om alle bruggen te repareren is veel geld nodig: 123 miljard. Volgens Kent Harries, hoogleraar gespecialiseerd in bruggen, is geld het voornaamste probleem.

Als politicus krijg je je naam niet op een brug als je geld besteedt aan onderhoud. Iedereen vindt het mooi om een lintje door te knippen of zijn naam te koppelen aan een brug. Maar onderhoud is niet sexy en niet interessant. En daarom krijgt het weinig aandacht.

Volgens Harries is er meer geld nodig. "We gaan steeds vaker zien dat er meer bruggen dichtgaan voor onderhoud of niet meer open gaan. Omdat er te weinig geld is."

De Roberto Clemente Bridge, een van de andere drie zussen, is vernoemd naar een van de grote spelers van de Pittsburgh Pirates. Er zit aardig wat roest op. En volgens Harries, die wijst naar de pinnen, schakels en de fundering, zitten daar de zwakke plekken.

Maar het is niet zo dat de burg op instorten staat. Deze brug zou zonder onderhoud nog wel 20 jaar meekunnen. Maar het is wel duidelijk dat ze onderhoud nodig hebben. En een beetje liefde.

STER reclame