NOS NieuwsAangepast

Hoezo, een negatief reisadvies? Jos en Eric gaan gewoon

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

Sommige landen zijn eigenlijk te gevaarlijk voor reizigers. Toch zijn er nog steeds echte dare devils die een trip naar Noord-Korea, Venezuela of Afghanistan boeken, en zich niets aantrekken van het negatieve reisadvies.

Caspar Steinebach van CultureRoad organiseert reizen naar landen die misschien niet zo 1, 2, 3 bij je opkomen als je denkt aan een ontspannen vakantie. Hij doet dat samen met zijn compagnon Rik Brinks. Het aantal boekingen neemt toe als een land negatief in het nieuws komt, vertelt Steinebach. "Het is alsof reizigers met eigen ogen willen zien of het echt zo erg of gevaarlijk is."

Het organiseren van zulke reizen heeft wel iets meer voorbereiding nodig dan een standaard zonvakantie. "We houden de situatie elke dag in de gaten bij landen waar een negatief reisadvies geldt. We staan constant in contact met onze contactpersonen ter plaatse en we geven onze reizigers goede instructies."

Flexibiliteit is daarbij heel belangrijk. "Het kan dat je in Noord-Korea bent en dat de overheid daar een dag van tevoren het hele reisschema omgooit, of dat je in Venezuela in protesten terechtkomt: dan moet je snel bewegen."

Maar Caspar en Rik willen gewoon dat ook de plekken waar bepaalde risico's gelden, beschikbaar blijven voor reizigers. "Er zijn zoveel plekken op de wereld die mooi zijn. Wij willen dat aanbieden. En als wij het niet doen, doet iemand anders het wel."

Wij spraken twee reizigers die het risico hebben genomen of gaan nemen:

'Mijn omgeving zegt: waar begin je aan?'

Jaren wil Eric Noga al naar Noord-Korea, maar hij had nooit een reisgenoot om mee te gaan. Dit jaar wel: zijn zwager. In september vertrekken ze. "Ik wilde Noord-Korea altijd al een keertje met mijn eigen ogen zien. Het is zo'n absurd, bizar, vreemd land. Ik ging vroeger toen de Berlijnse muur nog stond vaker naar het Oostblok, maar dit lijkt me nog extremer."

Eric is niet bang, vertelt hij. "Ik weet dat er spanningen in het land zijn. Mijn vrouw zegt: waar begin je aan? Maar dan zeg ik: als ik naar Londen ga, loop ik ook risico."

In Nederland kan je een vlag jatten, maar in Noord-Korea niet.

Eric

Toch bereidt hij zich anders voor op deze reis dan op een reisje naar Londen. "Ik heb me veel meer ingelezen. Ik weet nu wat je wel of niet mag doen in het land. In Nederland kan je een vlag jatten, maar in Noord-Korea niet. Je moet doen wat zij willen: dat trekt me juist aan."

Je moet gewoon niets doms doen, zegt Eric. Dan komt het wel goed. "Je moet het niet opzoeken. Het land zelf is niet gevaarlijk, je wordt er niet beroofd, of zo. Het wordt alleen gevaarlijk als Trump iets raars zou gaan doen. Maar dan word je als westerling waarschijnlijk het land uitgeschopt en heb je thuis wel weer een mooi verhaal."

'Hoe gek de wetten ook zijn, houd je er gewoon aan'

Jos Kolenbrander bezocht ook al een keer Noord-Korea, en ging dit jaar naar Afghanistan. "Er is een groot verschil tussen de veiligheidsrisico's in Noord-Korea en Afghanistan. In Noord-Korea moet je je gewoon netjes gedragen, in Afghanistan kan je je netjes gedragen, maar als iemand van de Taliban je wil ontvoeren, doet hij dat toch wel."

Afghanistan heeft een rood reisadvies. Dat zorgde er wel voor dat Jos lang moest nadenken voordat hij de reis boekte. "Ik ging me verdiepen in het waarom achter de rode kleur. Waarom was het zo gevaarlijk in dat gebied?"

Hij besloot op te zoeken hoe hij risico's kon voorkomen. "Ik las dat je geen vaste ritmes moet hebben, lokale kleding moet aanschaffen en zo min mogelijk moet opvallen." Daar had hij veel aan, want hij heeft zich geen enkel moment onveilig gevoeld tijdens zijn reis.

Als je normaal met de caravan naar Zuid-Frankrijk gaat, moet je nu niet opeens naar Afghanistan gaan.

Jos

Maar de reis aan iemand aanraden, blijft een moeilijke afweging. "Het is een beetje reizen 2.0. Als je normaal met de caravan naar Zuid-Frankrijk gaat, moet je nu niet opeens naar Afghanistan gaan. Maar als je van avontuur en van onbekende gebieden houdt, dan zou ik het zeker aanraden."

Want je ziet een hele andere kant van een land, legt Jos uit. "Soms wordt door de media een eenzijdig beeld gecreëerd van een land, dat er alleen maar slechte dingen gebeuren. Maar zo zie je dat een land veel meer te bieden heeft. Ik zou zelf bepaalde landen een ander reisadvies geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl