AFP
NOS NieuwsAangepast

Zei Lavrov wel of niet dat Rusland zich mengde in oorlog Oost-Oekraïne?

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

Ophef op sociale media. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zou hebben toegegeven dat Rusland zich heeft gemengd in de oorlog in Oost-Oekraïne. Dat zou een sensatie zijn, omdat Moskou dat tot nu toe glashard heeft ontkend. Maar is het ook echt zo?

Lavrov beantwoordde afgelopen vrijdag vragen van de pers tijdens een bijeenkomst ter ere van Jevgeni Primakov, een van Lavrovs illustere voorgangers (1996-1998). Een van de vragen had betrekking op een opmerking van Henry Kissinger, de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken, die onlangs nog op bezoek was in Moskou.

De vraag luidde: "Meneer Kissinger heeft eens gezegd dat Rusland altijd de voorkeur geeft aan het risico van een nederlaag boven het compromis. Denkt u dat wij onze hand hebben overspeeld met een aantal internationale kwesties?"

Het antwoord van Lavrov was op z'n minst verwarrend, vooral omdat de Engelse vertaling afweek van wat hij in het Russisch had gezegd. Een staaltje geopolitiek tekst verklaren.

Engelse vertaling

Volgens die Engelse vertaling zou hij het volgende hebben gezegd: "Alles hangt af van wie er naar de een of andere situatie kijkt. Ik weet niet of de politieke gemeenschap vindt dat we 'buiten onze eigen liga spelen'. Ik heb veel kritiek gelezen en gehoord met betrekking tot onze beslissing om mee te doen aan de strijd in Donbass (Oost-Oekraïne, DJG) en Syrië."

Het gaat natuurlijk om de zinsnede "onze beslissing om mee te doen aan de strijd in Donbass". Als Lavrov met "onze beslissing" de beslissing van "ons als regering" bedoelde, dan zou hij inderdaad impliciet zeggen dat Rusland militair betrokken is bij het conflict in Oost-Oekraïne.

Russisch

Maar laten we even kijken naar wat hij in het echt (dus in het Russisch) heeft gezegd: "Ik las en hoor nog steeds de kritiek dat we ons voor niets in het conflict in Donbass en in het Syrische conflict hebben gemengd." En dat is toch iets anders, want "dat we ons hebben gemengd" verwijst naar de kritiek van de politieke gemeenschap. Lavrov geeft er helemaal niks mee toe.

Het is een ongelooflijk gevoelige kwestie. Er zijn behoorlijk wat aanwijzingen dat Rusland met troepen en wapens betrokken is bij de oorlog in het oosten van Oekraïne, waar separatisten in 2014 twee onafhankelijke, door niemand erkende staatjes uitriepen.

Kiev en de landen die Oekraïne steunen, wachten al drie jaar op bevestiging uit Moskou dat Rusland militair actief is in het oosten van het land. Die bevestiging is ook nu niet gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl