Arturo Vidal op de persconferentie bij de Confederations Cup EPA
NOS Voetbal Aangepast

Vidal: als we winnen, zijn we de beste van de wereld

"Als we vanavond winnen, zijn we het beste elftal ter wereld." De Chileen Arturo Vidal windt er geen doekjes om in aanloop naar de finale van de Confederations Cup, waarin de Duitse formatie van bondscoach Joachim Löw de opponent is.

Een boude uitspraak van de middenvelder, maar niet eentje die hij zomaar uit de lucht plukt. Chili veroverde immers in 2015 en 2016 de Copa América door beide keren in de eindstrijd te winnen van Argentinië - "een van de allerbeste teams" - en in de halve finales van de Confederations Cup klopte La Roja Europees kampioen Portugal.

Finale Confederations Cup live bij de NOS

Winst op wereldkampioen Duitsland maakt de succesreeks compleet in de ogen van Vidal, ook al heeft de Duitse bondscoach Löw een aantal van zijn vaste krachten een vervroegde vakantie gegund en vooral veel jonge en minder ervaren spelers in zijn selectie opgenomen. Dat is uiteraard ook Vidal, die zijn centen in de Bundesliga bij Bayern München verdient, niet ontgaan.

Fit en fris

Maar hij heeft ook gezien dat die ploeg vol jonge honden evengoed prima presteert tijdens het toernooi in Rusland, dat geldt als generale voor het WK van volgend jaar. "Duitsland verrast mij hier niet. Iedereen heeft het wel over een B-team, maar qua fitheid zijn zij veel beter dan de spelers die er nu niet bij zijn."

Het is de vraag wat Chili tegenover die frisheid kan stellen. Als bondscoach Juan Antonio Pizzi de verwachte basiself het veld instuurt, komt de gemiddelde leeftijd boven de dertig jaar uit. In de Duitse selectie loopt niet eens zo'n oude speler rond. Bovendien heeft Chili in een maand tijd acht wedstrijden gespeeld, inclusief het duel met Portugal dat pas na het nemen van strafschoppen werd beslist.

Persconferentie Chili finale Confederations Cup

"Onze reserves raken nooit op", neemt Vidal alle twijfels weg. "We hebben veel moeilijke jaren gekend, maar we hebben nu een ploeg bij elkaar met de beste spelers die Chili ooit heeft voortgebracht. We hebben al twee titels binnen en willen nu ook deze beker dolgraag winnen."

Honger naar succes

Die honger naar succes bespeurt Joachim Löw echter ook bij zijn jonge Mannschaft, die in de groepsfase Chili op 1-1 hield. Dat deze spelers voor het eerst samen in het veld staan, lijkt ze nauwelijks te deren. "Ze hebben veel plezier", constateert de bondscoach. "Dat zie je en dat voel je. Je ziet dat er echt een team aan het ontstaan is."

Leon Goretzka AFP

Spelers als de 22-jarige Leon Goretzka (Schalke 04) en de 21-jarige Timo Werner (RB Leipzig), die met drie goals de topscorerslijst aanvoeren, doen veel ervaring op met het oog op het WK van volgend jaar en de verdere toekomst.

Langste tijd

Of daar ook een volgend toernooi om de Confederations Cup bij zit, valt nog te bezien. Gianno Infantino, de voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, liet zaterdag tijdens een persconferentie doorschemeren dat het evenement mogelijk zijn langste tijd heeft gehad. "Eerst moeten we analyseren, dan tot een conclusie komen en pas daarna kunnen we een besluit nemen."

Vanwege de volle voetbalkalender en het geringe belang dat veel deelnemende landen aan het toernooi hechten, zien veel clubs en bestuurders 'de generale repetitie voor het WK van een jaar later' liever verdwijnen. De editie van over vier jaar zorgt sowieso al voor een probleem, omdat voetballen in de zomer in Qatar, dat eind 2022 het WK in huis heeft, vanwege de hitte geen optie is.

STER reclame