Petra Kvitová in 2014
NOS SportAangepast

Van zwaargewond tot favoriet voor Wimbledon in zes maanden

Britten zijn, om maar even te generaliseren, niet vies van het afsluiten van een weddenschap op een sportwedstrijd. Wimbledon is een evenement waarop jaarlijks miljoenen worden ingezet en dat zal dit jaar niet anders zijn.

Bij de bookmakers geldt Petra Kvitová als de favoriete in het vrouwentoernooi. Opmerkelijk, gezien het feit dat haar loopbaan naar eigen zeggen nadrukkelijk in gevaar was en zij het afgelopen half jaar uit de roulatie was met een ernstige handblessure. Ze heeft dit jaar pas twee toernooien gespeeld.

De noteringen voor het vrouwentoernooi op Wimbledon

Speelster (WTA-ranking)Aantal keer uitbetaald*
Petra Kvitová (12)5,6x
Karolina Pliskova (3)5,6x
Jelena Ostapenko (13)17,5x
Johanna Konta (7)19x
Garbine Muguruza (15)19x
Venus Williams (11)19,5x
Angelique Kerber (1)19,5x
* Gebaseerd op bookmaker Betfair (1 juli 2017)

"Het bewegen van mijn vingers is het mooiste kerstcadeau", zei de 27-jarige Kvitová op kerstavond vorig jaar. Dolblij was ze dat ze de functies in haar linkerhand niet was verloren. Een vleugje hoop.

Overval

Enkele dagen daarvoor was de Tsjechische, tweevoudig Wimbledon-kampioene, bij een overval op haar appartement in Prostejov zwaar gewond geraakt aan haar linkerhand.

"In een poging mezelf te verdedigen ben ik geblesseerd geraakt. Het is ernstig, maar ik heb geluk dat ik nog leef." Aldus Petra Kvitová, die een half jaar later op Wimbledon plots de te kloppen speelster is.

In aanloop naar Wimbledon won Kvitová het WTA-toernooi van Birmingham. Ze had haar pijlen aanvankelijk ook alleen gericht op het grasseizoen, maar besloot plots toch alvast op het gravel van Roland Garros terug te keren.

Petra Kvitová is blij na haar zege op Julia Boserup

Zonder voorbereiding arriveerde ze in Parijs, waar vanzelfsprekend het hele mediacircus zich op haar stortte. En dat wist de Tsjechische natuurlijk zelf ook.

De toernooileiding van Roland Garros 'beloonde' Kvitová met een partij op het Court Philippe Chatrier, de hoofdbaan, waar ze als een heldin werd onthaald. Ook collega-speelsters zorgden voor een ontroerende terugkeer en op veel toernooien werd er stilgestaan bij het voorval.

Berichtjes

"Ik was wel een beetje verbaasd over de hoeveelheid berichtjes die ik kreeg, omdat tennis een individuele sport is", aldus Kvitová. "Maar ze zijn niet alleen mijn tegenstanders. Het zijn ook collega's en soort van familieleden."

Succeswensen voor Petra Kvitová tijdens Indian Wells

Het bleek een tactische keuze om vervroegd terug te keren. Dan had ze haar zegje alvast gedaan op Roland Garros waardoor ze zich op haar favoriete Wimbledon, waar ze een stuk beter voor de dag zou komen, weer volledig op haar wedstrijden kon richten.

Als serieuze kanshebster voor een derde Wimbledon-titel (na 2011 en 2014). Wie had dat een paar maanden geleden, na het zien van deze foto, kunnen geloven?

De linkerarm van Petra Kvitová

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl