NOS VoetbalAangepast

Alleen sportieve zorgen voor Rusland na Confederations Cup

Met de finale tussen Duitsland en Chili nog voor de boeg heeft de Confederations Cup nog geen winnaar. Of het moet de Russische organisatie van het toernooi zijn, want de generale repetitie voor het WK van volgend jaar heeft geen problemen aan het licht gebracht.

Rusland

"Het liep op rolletjes", zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid. "Vooraf waren er verhalen over problemen met stadions, maar daar is niets van gebleken."

Metro's rijden af en aan

Commentator Jeroen Grueter kan dat uit eigen ervaring beamen. "Ik heb gezien hoe 30.000 mensen na de wedstrijd tegelijkertijd de metro in willen en dat ging ontzettend snel. Als een metro vol was, reed die weg en stond de volgende klaar."

"Alleen in Sint-Petersburg was dat lastiger, want daar is het dichtstbijzijnde metrostation op een paar kilometer van het stadion. Ik heb begrepen dat sommige supporters er drie uur over gedaan hebben om hun hotel te bereiken."

Sportief was het voor de Russen, die na de groepsfase al waren uitgeschakeld, een minder geslaagd toernooi. "Maar daar is niemand hier van geschrokken, hoor", weet Godfroid.

"De resultaten van Rusland zijn al langer niet zo goed. Vice-premier Vladimir Moetko heeft nu gezegd dat hij heeft gezien dat het met de nationale ploeg de goede kant op gaat, maar ik betwijfel of de fans het met hem eens zijn."

Maradona looft Poetin

Godfroid: "Die snelle uitschakeling heeft er overigens wel voor gezorgd dat de belangstelling voor de Confederations Cup nog minder geworden is dan die al was."

"Ik ben door een behoorlijk aantal kranten gegaan en ben niet veel tegengekomen over het toernooi. Wel heb ik gelezen dat Diego Maradona op bezoek is in Moskou en dat hij Poetin een fenomeen vindt en Trump een stripfiguur."

Georgiy Dzhikiya baalt na de uitschakeling

Het gebrek aan belangstelling is inderdaad een serieus probleem voor de Confederations Cup. Grueter: "Het hielp ook niet dat aansprekende landen als Argentinië, Spanje en Italië ontbraken."

"Het is bovendien tekenend dat Duitsland met een B-keuze de finale haalt. Dat zegt veel over de kracht van Duitsland, maar ook over de kwaliteit van het toernooi."

Laatste keer?

Geen wonder dus dat FIFA-voorzitter Gianni Infantino zelfs al liet doorschemeren dat de Confederations Cup misschien wel z'n langste tijd heeft gehad.

"Tel daarbij op dat het WK over vijf jaar in Qatar in de winter zal worden gehouden" zegt Grueter. "Daar hebben de clubs al geen zin in, laat staan in een winteronderbreking vanwege de Confederations Cup. Dus ik denk dat dit voorlopig de laatste uitvoering van dit toernooi was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl