NOS SportAangepast

Hockeysters door oog van de naald tegen Nieuw-Zeeland

De Nederlandse hockeysters hebben de eindstrijd van het halvefinaletoernooi van de Hockey World League bereikt. In de halve finale in Brussel bleek Nieuw-Zeeland in de reguliere speeltijd al een heel taaie tegenstander: 1-1.

Na achttien shoot-outs trok Nederland toch aan het langste eind (5-4), al was daar wel een ingreep van de videoarbitrage voor nodig.

Nederland na bizarre ontknoping naar finale HWL

Voor rust misten Kitty van Male en Maria Verschoor kansjes en benutte Ireen van den Assem een strafcorner niet. Olivia Merry miste de beste Nieuw-Zeelandse kans.

In het derde kwart wist Kirsten Pearce keepster Anne Veenendaal met een tip-in de eerste tegengoal in het toernooi te bezorgen, waarmee ze Nieuw-Zeeland verrassend op voorsprong bracht. Tien minuten voor tijd bracht Caia van Maasakker haar ploeg via een strafcorner langszij, waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen.

Bizarre ontknoping

Dat werd een zenuwslopende strijd, waarbij Nieuw-Zeeland meer dan eens de kans kreeg om die in hun voordeel te beslissen. Zover leek het ook te zijn toen Sam Charlton bij de veertiende shoot-out keepster Veenendaal klopte.

Haar inzet passeerde de lijn echter een fractie buiten de tijdslimiet van acht seconden, zo oordeelde de videoarbiter. Het eindoordeel lag echter bij het arbitrale trio op het veld en die leken te besluiten dat Charlton haar shoot-out zou mogen overnemen.

Pien Sanders passeert de Nieuw-Zeelandse keepster Sally Rutherford in de shoot-outserie.

In alle consternatie was het echter niet Charlton, maar Pien Sanders die vanaf de 23-meterlijn op het doel afging en scoorde. Nieuw-Zeeland protesteerde niet en dus kroop Oranje met veel geluk door het oog van de naald.

Niet veel later zorgde routinier Margot van Geffen met haar tweede treffer in de serie voor de beslissing. Nadat de speelster van Den Bosch de 5-4 had laten noteren, groeide keepster Veenendaal toch nog uit tot de heldin van het veld door de inzet van Ella Gunson te stoppen.

Finale

Zondag om 18.00 uur stuit Oranje in de finale op China, dat Zuid-Korea met 3-0 versloeg. Dat de olympische finalist van 2008 de finale haalde, is een klein wonder.

Na twee remises en twee nederlagen plaatste China zich met de hakken over de sloot voor de kwartfinales in Brussel. Daarin zorgden de Chinesen voor een grote verrassing door Australië met 2-0 te kloppen.

Nederland won in de groepsfase moeizaam met 1-0, dankzij een late treffer van Ireen van den Assem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl