Politie test vanaf vandaag met 'zwangerschapstest' drugsgebruik in verkeer
Als je vanavond een aantal biertjes op hebt, stap je waarschijnlijk niet zo snel achter het stuur. Maar als je drugs hebt gebruikt, stap je dan wel in de auto? "Drugsgebruikers onderschatten de gevaren van drugs in het verkeer", vertelt Sjoerd Houwing van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Daarom komt de politie met een nieuwe test.
Vanaf vandaag gebruiken agenten een speekseltest naast de bekende blaastest. Eerst kon drugsgebruik alleen worden getest met een bloedonderzoek, waarvan de uitslag pas weken later bekend werd. De politie zet de speekseltest in als er aanwijzingen zijn dat een automobilist drugs heeft gebruikt. Denk aan: bijzonder rijgedrag, verwijde pupillen of overmatig zweten.
"Het is een soort zwangerschapstest maar dan met speeksel", vertelt Houwing. Bij de chauffeur wordt een beetje wangslijm afgenomen, dat op een indicatorstrip wordt gesmeerd. Na tien minuten krijgt de strip een kleur waaruit blijkt of de chauffeur drugs heeft gebruikt of niet.
Zo wordt het testen een stuk makkelijker. "Hiervoor moesten agenten zich focussen op uiterlijke kenmerken van drugsgebruik en inschatten of er een bloedonderzoek nodig zou zijn", vertelt Houwing. "Nu is dat niet meer nodig."
Groot probleem
Het probleem van drugsgebruik in het verkeer is groot, legt hij uit. Niet zo groot als het alcoholprobleem, maar er vallen zeker 60 verkeersdoden per jaar door drugs, zegt Houwing.
"Veel drugsgebruikers denken dat ze gewoon nog auto kunnen rijden. Sommigen zeggen zelfs dat ze door drugs béter auto gaan rijden. Dat klopt helemaal niet." Volgens Houwing is het daarom heel belangrijk om het drugsgebruik in het verkeer aan te pakken.
In België wordt de speekseltest al toegepast. "En daar werkt het goed, dus dat verwachten we ook in Nederland."
Hoe lang wachten tot je mag rijden?
Hoe lang mag je eigenlijk niet autorijden na drugsgebruik? NOS op 3 zocht het uit: