Het beste uit het Oog: Prins Harry, Sonneveld en sponzen in Amsterdam?

Wim Sonneveld (L) en zijn partner Friso Wiegersma (1963) ANP / NOS

Deze week verscheen, op de honderdste geboortedag van Wim Sonneveld, het boek Niemand dan wij, een bundeling liefdesbrieven van hem en zijn geliefde Friso Wiegersma. In de podcast met het beste uit NOS Met het Oog op Morgen spreekt Wilfried de Jong met Hans van der Woude, de partner van Wiegersma na de dood van Sonneveld. De teksten zijn bloemrijk en onstuimig. "Ik denk dat iedereen verlangt naar zo een iemand", aldus Van der Woude.

Het Passageproces bereikte deze week zijn climax met de veroordeling tot levenslang van Dino Soerel en drie andere verdachten. Misdaadjournalist van Het Parool Paul Vugts volgt al vanaf het begin de liquidatiezaak. Zijn eindredacteuren vroegen hem weleens 'wanneer dat proces van hem eens klaar zou zijn', maar hij bleef de zaak nauwgezet verslaan. Aan Lucella Carasso vertelt Vugts hoe hij het overzicht bewaarde in dit meest omvangrijke proces ooit in Nederland.

De Britse prins Harry heeft serieus overwogen uit het Britse Koningshuis te stappen en verder te leven als 'just Harry'. Het verlangen naar een normaal leven werd zo groot dat hij er geestelijke problemen aan ondervond. Uit loyaliteit aan zijn oma besloot hij het niet te doen. Met deze bekendmaking hoopt hij nu het taboe op psychische problemen te doorbreken, legt correspondent Suse van Kleef uit aan Mieke van der Weij.

Mariene bioloog Jasper de Goeij duikt meestal in het Caribisch gebied, op zoek naar koraalriffen, maar je kan hem ook tegenkomen in de Amsterdamse grachten. Daar zoekt hij naar sponzen, volgens De Goeij één van de oudste voorvaderen van de mens. De gelijkenissen tussen de mens en de sponzen lijken op het oog niet groot, maar niets blijkt minder waar.

Het beste uit het Oog #44

Met deze week: 100 jaar Wim Sonneveld, 10 jaar Passageproces en de uitspattingen van prins Harry.

Schema

2:23 - 10 jaar Passageproces

8:44 - Prins Harry wilde 'just Harry' worden

14:56 - Sponzen in de Amsterdamse grachten

22:12 - De liefdesbrieven van Wim Sonneveld en Friso Wiegersma

Meer luisteren?

Luister ook naar De Stemming van Vullings en Van Weezel, de politieke podcast waarin de twee politieke dieren van het Oog de formatieperikelen bespreken.

Hoe vind je de podcast Het beste uit het Oog?

Elke week zijn de beste gesprekken uit de uitzendingen van de afgelopen week terug te luisteren in de podcast.

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar Het beste uit het Oog. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Of ga naar je iTunes, zoek bij podcast naar Het beste uit het Oog. Als je je abonneert, krijg je automatisch elke week een melding bij een nieuwe aflevering.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op Het beste uit het Oog voor de hoogtepunten van de week.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via de RSS-feed.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van Het beste uit het Oog is ook elke zaterdag te vinden op Soundcloud.