Channel 4
NOS NieuwsAangepast

Slachtoffer zuuraanval Londen: dit had te maken met islamofobie

Jameel Muhktar en zijn nichtje zijn voor de rest van hun leven verminkt na een zuuraanval. Vorige week werden ze in Londen besproeid met een bijtende vloeistof. Jameel zegt dat hij en zijn nichtje doelwit waren vanwege hun uiterlijk. "Misschien wilden de daders moslims aanvallen na de aanslagen van de afgelopen tijd."

Jameel (37) en zijn nichtje Reshem Khan zaten in een auto en stonden te wachten voor een stoplicht in de wijk Beckton, Oost-Londen. Ze wilden de 21ste verjaardag van Reshem vieren, tot een man op de autoruit klopte. Toen Jameel opendeed sproeide de dader een bijtend zuur over hen heen.

Als iemand van mijn afkomst dit had gedaan bij een blank stel, dan was de reactie heel anders geweest.

Jameel Muhktar

Hij had eerst niet door wat er gebeurde, zegt hij tegen de Britse zender Channel 4. Maar toen zijn nichtje begon te gillen, voelde ook hij zijn huid branden. "Onze kleren smolten, de autobekleding brandde en ik zag de huid van mijn nichtje gewoon afbladderen."

Hij probeerde weg te rijden, maar was verblind door het zuur. Jameel en zijn nichtje kwamen met moeite uit de auto. Hij trok hun kleren uit. "Als die aan blijven, richt het zuur nog veel meer schade aan, dacht ik." Uiteindelijk werden ze door een passerende motorrijder naar het ziekenhuis gebracht.

Daar bleek dat de verwondingen zwaar zijn. Jameel heeft brandwonden over zijn hele lichaam en wordt twee dagen in een kunstmatig coma gehouden. Ook zijn nichtje, student en beginnend model, is er erg slecht aan toe, zo blijkt uit foto's.

Facebook
Foto's van Reshem, het nichtje van Jameel, in het ziekenhuis

Jameel vindt dat de misdaad te weinig aandacht heeft gekregen. "De dader deed dit uit haat. Als iemand van mijn afkomst dit had gedaan bij een blank stel, dan was de reactie heel anders geweest. Iedereen weet dat dit dan een terroristische aanslag was genoemd."

Volgens de Londense politie is de vermoedelijke dader de 24-jarige John Tomlin. Hij loopt nog vrij rond in de Britse hoofdstad. De politie waarschuwt mensen hem niet te benaderen. Over zijn motief is nog niets bekend, maar op zijn Facebookpagina had hij meerdere extreemrechtse berichten gedeeld.

Jameel snapt niet waarom de dader uitgerekend hem en zijn nichtje moest hebben. "Ik denk dat het te maken had met islamofobie. Misschien wilde hij wraak nemen op moslims. Maar wij hebben dit niet verdiend, we zijn onschuldig. Ik had deze man nog nooit van mijn leven gezien."

Metropolitan Police
De vermoedelijke dader, de 24-jarige John Tomlin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl