Wang Hui, vorig jaar op de tribune bij een thuiswedstrijd van ADO Den Haag ANP

Wang Hui vertrekt uit de raad van commissarissen bij voetbalclub ADO Den Haag. Dat laat RvC-voorzitter Ben Knüppe weten aan de NOS.

"Van meet af aan was mijn standpunt dat de RvC geheel moest vernieuwen, dus inclusief Wang Hui. Die zal ook in goed overleg opstappen. Aan de samenstelling van de nieuwe raad van commissarissen wordt gewerkt. Wang en ik zijn nu de enige leden in de RvC. Over wie wanneer toetreedt tot de RvC doe ik nog geen mededelingen", zegt Knüppe over de bestuurlijke perikelen binnen de eredivisieclub.

Machtsstrijd

Wang Hui werd drie jaar geleden gepresenteerd als nieuwe eigenaar van ADO. "Ons doel is om met voortdurende investeringen ervoor te zorgen dat ADO binnen vijf jaar een bekende club in Europa is', zei hij destijds.

Het was het startpunt van jarenlange onrust binnen de club. Betalingsproblemen leidden uiteindelijk tot een juridische strijd, waarbij de Ondernemingskamer de Chinees eind vorig jaar zelfs schorste als voorzitter van de raad van commissarissen. Wang bleef toen wel lid van het hoogste orgaan van de club.

Wangs leidende rol werd overgenomen door Ben Knüppe, die eerder onderzoek deed naar financiële problemen bij FC Twente. Knüppe moest van de Ondernemingskamer orde op zaken stellen bij de club uit Den Haag. Hij kwam daarbij in aanvaring met de commissarissen Wim Deetman en Martin Jol, die twee weken geleden uit de raad stapten.

Bestuurlijke chaos

De bestuurlijke chaos werd nog vergroot door de gemeente Den Haag, die de handen aftrok van de club. De gemeente had een zogenaamd prioriteitsaandeel in ADO, waarbij instemming moest worden gegeven voor alle belangrijke besluiten.

Gevolg van alle ontwikkelingen was dat de RvC nog bestond uit twee leden: voorzitter Knüppe en Wang. Ook Wang stapt nu dus op.

Chinese wisseling van de wacht

Bronnen rondom ADO geven aan dat Wang op termijn vervangen zal worden door Winston Zheng, de vice-president van Jiahua East Holdings. Dat bedrijf heeft een meerderheidsbelang in United Vansen, het bedrijf waar Wang aan verbonden is.

Eerder waren voorzichtige voortekenen van deze machtswisseling al te zien. Jiahua East Holdings was in januari betrokken bij de betaling van 2,5 miljoen euro, waarmee ADO Den Haag het seizoen kon afmaken. Er moest een rechtszaak aan te pas komen om de Chinezen te dwingen om te betalen.

"Dat Wang uit de RvC gaat, is intern al veel langer bekend", zegt de club in een reactie. "Er zal in de RvC een aantal nieuwe commissarissen komen namens United Vansen. Op concrete namen gaan we niet in."

STER reclame