'Wij zoeken als Den Haag de randen van de inburgeringswet op'

Inburgeringscursus in Rotterdam ANP

In december klaagde de Haagse integratiewethouder Rabin Baldewsingh al over de kwaliteit van de Nederlandse inburgeringscursus, nu onderneemt hij ook echt actie. Baldewsingh wil dat nieuwkomers in Den Haag verplicht stage moeten lopen en een mentor en taal- en stadsles moeten krijgen.

"Ik denk zeker dat dit kan, we zoeken als Den Haag de randen van de wet op", vertelde Baldewsingh vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "De inburgering is belabberd, de kwaliteit van het taalonderwijs is slecht. Ik ga kijken in hoeverre ik burgers kan laten inburgeren binnen de marges van de wet."

Mentor

Voor het plan is 7 miljoen euro nodig, en een groep enthousiaste ambtenaren die aan de slag gaat als mentor. "Die 7 miljoen wordt beschikbaar gesteld door de stad. Ik moet binnen mijn budget gewoon zaken verschuiven, zodat ik deze groep niet in de steek laat. Sommige dingen moet ik nu anders gaan doen." En die ambtenaren? "Die vraag ik om een paar uur per maand te besteden om iemand bij de arm te pakken en mee te nemen naar het toneel, of het strand. Gewoon een paar uur samen besteden."

Baldewsingh wil binnenkort beginnen met een pilot van 1,5 jaar.