De computerterminals van het bedrijf APM werken nog steeds niet
NOS NieuwsAangepast

Een containerterminal APM stapsgewijs weer open

Een van de twee APM-terminals in de Rotterdamse haven wordt in fases opgestart. Na vier dagen kunnen trucks weer containers aanleveren op de terminal op Maasvlakte I. Containers afvoeren kan nog niet.

Het bedrijf vraagt zijn klanten om rekening met elkaar te houden en containers met bederfelijke waar, zoals groenten en fruit, voorrang te verlenen. Het bedrijf verwerkt normaal gesproken een derde van alle containers in de Rotterdamse haven.

De andere APM-terminal, op Maasvlakte II, is nog steeds niet operationeel. APM kampt sinds dinsdagmiddag met een storing toen het internationaal opererende moederbedrijf Maersk werd getroffen door de grote cyberaanval in Oekraïne. Het computervirus besmette vervolgens razendsnel bedrijven en organisaties elders in de wereld.

Uitwijken

Concurrent ECT, zegt geen verzoeken te hebben gekregen om schepen te lossen die eigenlijk door APM zouden worden gedaan. "Onze prioriteit is dat onze eigen schepen zo goed mogelijk worden afgehandeld", zegt een woordvoerder van de ECT.

Rederijen weken volgens Transport en logistiek Nederland uit naar andere havens zoals Antwerpen, Hamburg en Bremen door de problemen met de APM-terminals. Het havenbedrijf in Rotterdam zegt dat het normaal is dat er wordt uitgeweken: dat zou ook het geval zijn bij een storm of een staking.

Volgens de haven van Antwerpen is gisteren één schip binnengevaren dat eigenlijk bij APM in Rotterdam zou worden gelost. De haven heeft er geen zicht op of meer schepen uit Rotterdam zullen volgen.

TNT

Pakketbezorger TNT dat ook werd getroffen door het virus, heeft nog steeds last van de gevolgen. Het systeem werkt erg traag en dat heeft ook consequenties voor de bezorging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl