NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 30 juni: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, in het zuiden af en toe zon, elders veel bewolking en enkele buien, in het noorden vanmiddag regen of motregen. Het wordt 19 tot 23 graden.

Het gebruik van epo heeft nauwelijks effect op de wedstrijdprestaties van wielrenners. Dat blijkt uit Leids onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het effect van epo was nog nooit grondig onderzocht, omdat profrenners niet mogen meedoen aan dopingexperimenten. Daarom hielden de Leidse onderzoekers een wedstrijd met 48 getrainde amateurrenners op de Mont Ventoux.

De helft kreeg epo toegediend, de rest een placebo. De bloedwaardes bleken behoorlijk te verschillen, maar de prestaties niet. Epo staat sinds 1991 op de dopinglijst. Mede door het gebruik van epo moest Lance Armstrong al zijn Tourzeges inleveren.

Inreisverbod VS van kracht

Het Amerikaanse inreisverbod voor mensen uit zes moslimlanden is vannacht ingegaan. Na een maandenlange juridische strijd kreeg president Trump maandag toestemming van de hoogste rechters. Hij wil met dit inreisverbod potentiële terroristen buiten de deur houden. Gisteravond werd in New York nog gedemonstreerd tegen de maatregel.

Demonstratie tegen het inreisverbod, gisteren in New York

De vrijwillige brandweer is bang dat veel vrouwelijke brandweerlieden afhaken. Er is een nieuwe conditietest ingevoerd die voor veel vrouwen te zwaar is. Ze moeten onder meer 100 treden traplopen met 42 kilo bepakking. Die eis is voor mannen en vrouwen hetzelfde en dat vindt de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers niet eerlijk.

De vereniging steunt daarom de zaak die een brandweervrouw vandaag aanspant bij het College voor de Rechten van de Mens. Veel brandweerkorpsen kampen al met een tekort aan vrijwilligers, waardoor bluswagens soms niet kunnen uitrijden. De vakvereniging wijst erop dat niet alle leden van een blusteam hetzelfde hoeven te kunnen.

Het OM wil dat het mogelijk wordt om straffen van kroongetuigen in bepaalde zaken volledig kwijt te schelden. Het systeem moet worden verruimd, zei OM-topman Gerrit van der Burg gisteravond in Nieuwsuur.

Kroongetuigen kunnen nu maximaal de helft strafverlichting krijgen als ze belastende verklaringen afleggen over medeverdachten. Maar dat blijkt voor sommige criminelen nog steeds een te hoge drempel om open kaart te spelen, zegt Van der Burg. Hij wil hen daarom kunnen laten veroordelen tot 'schuldig zonder straf'.

Ontknoping in liquidatieproces: vier keer levenslang

Verder vandaag..

Wordt ceremonieel de eerste praatpaal van de ANWB verwijderd, op de A2 bij Breukelen. Vanaf morgen zijn alle praatpalen langs snelwegen uitgeschakeld. Het duurt ongeveer drie maanden voordat alle telefoons zijn uitgeschakeld. Rijkswaterstaat bespaart er een miljoen euro per jaar mee.

De Duitse Bondsdag stemt vandaag over het homohuwelijk. Die stemming is mogelijk doordat bondskanselier Merkel deze week liet weten dat ze geen bezwaren meer had.

De premier van Libië en zijn minister van Buitenlandse Zaken komen vandaag naar Nederland. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken maakt tijdens het bezoek bekend dat Nederland weer een eigen diplomaat plaatst in Libië. De Nederlandse ambassade in Tripoli werd in 2014 om veiligheidsredenen gesloten. Koenders benadrukt dat het nog te vroeg is voor heropening van een volwaardige ambassade.

In Amsterdam wordt in het Bijlmerpark Theater de afschaffing van de slavernij herdacht, door kinderen. Voornamelijk leerlingen van basisscholen herdenken dat op 1 juli 1863 de slavernij werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën. Het is de tweede keer dat zo'n kinderherdenking wordt gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl