NOS NieuwsAangepast

President Mubarak treedt af

President Mubarak is opgestapt. Dat heeft vicepresident Omar Suleiman verklaard op de staatstelevisie.

Meer details over het vertrek van Mubarak ontbreken nog.

Mubarak en zijn familie hadden eerder vandaag de Egyptische hoofdstad Caïro verlaten. Ze zijn volgens verschillende internationale media nog wel in Egypte. Volgens de berichten zijn de ex-president en enkele familieleden op het vliegveld van Sjarm el-Sjeikh verwelkomd door de lokale gouverneur. De familie Mubarak heeft in die Egyptische badplaats een vakantiehuis.

'Vaarwel vrijdag'

In Egypte wordt elk moment een verklaring verwacht vanuit het presidentiële paleis. Bij het paleis zijn twee legerhelikopters geland. De betogers verwachten dat wordt bevestigd dat president Mubarak is vertrokken.

Bij het Tahrirplein in Caïro zijn nog steeds honderdduizenden mensen bijeen die het onmiddellijke aftreden van president Mubarak eisen. Ze hebben vandaag uitgroepen tot 'vaarwel vrijdag'.

Leger

Ze scanderen anti-Mubarak-leuzen en zwaaien met Egyptische vlaggen. Ook in andere steden, zoals Alexandrië, zijn weer betogingen. De demonstranten zijn niet van plan om te stoppen met hun protest, ondanks een verklaring van het leger.

Daarin staat de rust moet terugkeren en het volk weer aan het werk moet. De demonstranten zijn teleurgesteld in die verklaring, waarin het leger ook geen afstand neemt van president Mubarak.

Toespraak

Een grote groep demonstranten heeft opnieuw de nacht op het plein doorgebracht. Ook bij het presidentieel paleis en het parlement hebben betogers geslapen. Afgelopen nacht is het relatief rustig gebleven na de toespraak van president Mubarak.

In zijn toespraak herhaalde hij dat hij aanblijft tot de verkiezingen van september. Hij heeft taken heeft overgedragen aan vicepresident Suleiman, die eind januari werd geïnstalleerd. Welke taken dat precies zijn is niet duidelijk.

Betogers hadden verwacht dat Mubarak zijn onmiddellijke vertrek zou aankondigen. Ze reageerden verbijsterd en woedend, maar tot ongeregeldheden kwam het niet. Betogers op het Tahrirplein scandeerden anti-Mubarak-leuzen en zwaaiden met schoenen, wat in de Arabische wereld een zware belediging is.

Alle macht

Volgens de Egyptische ambassadeur in Washington heeft Suleiman nu effectief alle macht in handen. In een aparte toespraak heeft Suleiman de Egyptenaren opgeroepen tot eenheid. Hij vroeg de demonstranten naar huis te gaan en niet te luisteren naar de internationale nieuwszenders.

De Egyptische oppositieleider ElBaradei heeft gezegd dat Egypte zal exploderen nu Mubarak heeft besloten aan te blijven en dat het leger het land zal moeten redden.

Verder noemde hij Mubarak en Suleiman een tweeling. Het standpunt van het Egyptische leger is onduidelijk. Voorafgaand aan de toespraak van Mubarak zinspeelden hoge militairen nog op een direct vertrek van Mubarak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl