NOS Nieuws

Aangifte tegen politie na dreiging en dwang ontgrendelen telefoon

Een van de hoofdverdachten in de zaak rond de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. doet aangifte tegen de politie. Volgens zijn advocaat werd de verdachte gedwongen zijn smartphone te ontgrendelen en hebben agenten daarbij gedreigd zijn vingers te breken.

De verdachte had op Twitter gedreigd om foto's openbaar te maken van undercover-agenten die hem een tijd lang hadden gevolgd. Afgelopen weekend werd hij daarom aangehouden. Volgens zijn advocaat Sanne Schuurman probeerden agenten tot twee keer toe om de vinger van de verdachte op het scherm te krijgen, zodat de telefoon ontgrendeld zou worden.

Geboeid en geblinddoekt

Bij de tweede poging dreigden de agenten volgens Schuurman de vingers van de verdachte te breken als hij niet zou meewerken. De verdachte, die geboeid en geblinddoekt was, gaf daarop uit angst een wachtwoord waarmee de smartphone ook ontgrendeld kan worden, zegt Schuurman.

Met de aangifte wil de advocaat kijken of de doorzoeking van de smartphone rechtmatig tot stand is gekomen. Het Openbaar Ministerie wil niet reageren op de aangekondigde aangifte. Ook de politie geeft geen reactie.

Volgens hoogleraar internetrecht aan de Vrije Universiteit Arno Lodders mag de politie iemand dwingen om diens vinger op het scherm te leggen om zo de telefoon te ontgrendelen, mits er een verdenking is. "Maar bij een wachtwoord ligt het weer anders, dat zit in iemands hoofd. Dat maakt dit ethisch gezien een lastige zaak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl