Joe Scarborough met Mika Brzezinski AFP

Opnieuw twittert Trump over bloedende vrouw (en opnieuw is er kritiek)

tijd van publicatie Aangepast

Een persoonlijke aanval van president Trump op een Amerikaanse journaliste leidt tot verbijstering in de VS. Trump mag dan vaker uitgesproken kritisch zijn over tegenstanders, dit wordt gezien als een nieuw dieptepunt.

Trump twitterde kritisch over de presentatoren van het MSNBC-programma Morning Joe, Joe Scarborough en Mika Brzezinski. "Ik hoor dat @Morning_Joe zich negatief uitlaat over me (ik kijk niet meer)", twitterde Trump. "Waarom kwamen Gekke Mika met haar lage IQ en Psycho Joe met Oud en Nieuw dan drie avonden langs bij Mar-a-Lago omdat ze me wilden zien? Ze bloedde hevig van een facelift. Ik zei nee!"

Hoewel Trump vaker journalisten persoonlijk aanviel via Twitter, wordt vooral die laatste toevoeging als onsmakelijk gezien. Hij doet denken aan een eerdere aanval op Megyn Kelly, die Trump kritisch ondervroeg tijdens een presidentieel debat. "Je kunt het bloed uit haar ogen zien komen, uit haar noem-het-maar", beet Trump later terug.

Brzezinski reageerde met een foto op Twitter van een pak ontbijtgranen "speciaal voor kleine handjes", blijkbaar een verwijzing naar de gevoeligheid die Trump geregeld uitte over de grootte van zijn handen.

Joe Scarborough, tevens Brzezinski's verloofde, retweette de opmerking "nooit gedacht dat er een dag zou komen waarop ik zou denken: het is beneden mijn waardigheid om te reageren op de president van de Verenigde Staten".

CNN-journalist Jake Tapper vroeg zich sarcastisch af wat er over is van de plannen van Trumps vrouw Melania om online-pesten aan te pakken. De Democratische leider Nancy Pelosi noemde de opmerking "overduidelijk seksistisch".

Opvallend is dat ook partijgenoten van Trump moeite hebben met zijn taalgebruik. "Dit vind ik geen gepaste opmerking", oordeelde Congreslid Paul Ryan. "Stop alstublieft", verzuchtte senator Sasse. "Dit is niet normaal."

"Dit kan niet", reageert het Republikeinse Congreslid Lynn Jenkins. "Als vrouw in de politiek wordt mijn uiterlijk vaak bekritiseerd. We moeten ons inzetten vrouwen te steunen."

"Misschien wil hij de aandacht afleiden van het debat over gezondheidszorg", speculeert de Republikein Tom Reed. Trumps vervanging voor Obamacare lag de afgelopen dagen flink onder vuur.

De woordvoerder van het Witte Huis zegt dat de tweet nodig was. "Deze president bevecht vuur met vuur. Hij laat zich niet koeioneren door de linkse pers."

STER reclame