Liefst 22 afmeldingen, maar Oranje onder 19 is toch geen B-elftal

Aangepast
Justin Kluivert Pro Shots

Clubs die hun spelers niet vrijgeven voor interlands. Voor veel bondscoaches is dat één van de grootste ergernissen. En dat komt niet alleen voor op het hoogste niveau. Ook bij de jeugd is dit een pijnpunt.

Zo mist het Nederlands elftal voor spelers tot 19 jaar komende week bij het Europees kampioenschap in Georgië maar liefst 22 potentiële basiskrachten.

Ervaring opdoen

Het toernooi valt buiten de internationale speelkalender van de FIFA, waardoor clubs niet verplicht zijn om spelers af te staan. Om die reden ontbreken sterkhouders als Justin Kluivert (Ajax), Rick van Drongelen (Sparta) en Giovanni Troupée (FC Utrecht).

Bondscoach Maarten Stekelenburg baalt van de situatie. "Soms snap ik de keuze van clubs wel. FC Utrecht bijvoorbeeld speelt op 13 juli al in de voorronde van de Europa League. In andere gevallen denk ik: laat die jongens ervaring opdoen met het nationale team", vertelt hij in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken.

Bondscoach Stekelenburg baalt: in totaal 22 afmeldingen

Maarten Stekelenburg doet zijn verhaal bij Langs de Lijn En Omstreken.

Het team van Oranje-19 op 28 maart 2017 voor de kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland ANP

Stekelenburg, voorheen bondscoach van Oranje onder 17, denkt dat veel clubs de waarde van dit soort toernooien onderschatten. "In topsport moet je ook leren winnen. Zo'n EK kan daar onderdeel van zijn. Want je gaat ook naar het toernooi met zo'n ploeg om te winnen."

De bondscoach kijkt wat dat betreft met enige jaloezie naar Spanje, waar clubs verplicht zijn om spelers af te staan aan het nationale team. "In Spanje komt er toch ook een soort trots bij kijken. In Nederland is dat anders. Misschien is het goed om daar met elkaar over te praten."

Bondscoach Maarten Stekelenburg ANP

De selectie van Oranje onder 19 bestaat uit de volgende spelers: Navajo Bakboord (Ajax), Justin Bijlow (Feyenoord), Jurich Carolina (PSV), Tristan Dekker (VVV), Javairo Dilrosun (Manchester City), Jay-Roy Grot (NEC), Ferdi Kadioglu (NEC), Boy Kemper (Ajax), Rodney Kongolo (Manchester City), Teun Koopmeiners (AZ), Noa Lang (Ajax), Justin Lonwijk (PSV), Mike van de Meulenhof (PSV), Ché Nunnely (Ajax), Armando Obispo (PSV), Maarten Paes (NEC), Joël Piroe (PSV), Dani de Wit (Ajax) en Robin Zwartjens (Feyenoord).

Oranje is bij het EK, waaraan in totaal acht landen meedoen, ingedeeld in een poule met Bulgarije, Engeland en Duitsland. Dat laatste land is op maandag 3 juli de eerste tegenstander.

Ondanks alle afmeldingen reist Stekelenburg met vertrouwen af naar Georgië. "Ik wil niet spreken van een Oranje B of C. De spelers die er nu wel bij zijn hebben in de voorbereiding ook hun signaal afgegeven. Er staat echt een goed team."

STER Reclame