ANP

Schiphol neemt deze zomer extra maatregelen om lange wachtrijen en chaos op de luchthaven te voorkomen. Zo worden in juli en augustus 350 tot 400 extra securitymedewerkers ingezet en zijn er continu monteurs stand-by om voor de ict te zorgen.

Er komen bovendien extra beveiligingspoortjes bij en er zijn twaalf extra plekken waar EU-reizigers hun paspoort kunnen scannen. Al deze maatregelen moeten ertoe leiden dat mensen deze zomer niet in net zo lange rijen komen te staan als de afgelopen meivakantie.

Nog drukker

Of de maatregelen genoeg zijn, is de vraag. Volgens de laatste cijfers van het CBS is het aantal passagiers op Nederlandse luchthavens dit afgelopen kwartaal met 9 procent gestegen. Ook vorig jaar zag Schiphol al een fikse toename van het aantal reizigers. "De zomer is van oudsher altijd een drukke periode geweest op Schiphol, maar we merken dat er steeds vaker ook een topdrukte is in het voor- en najaar", zegt een woordvoerder van Schiphol.

Afgelopen meivakantie stonden reizigers dan ook uren in de rij en misten daarom soms hun vlucht. Ook de luchtvaartmaatschappij KLM ondervond flinke schade. De KLM liet eerder weten dat de omboekingen en vertragingen "enkele miljoenen" hebben gekost. De luchtvaartmaatschappij diende daarom gisteren ook een claim in om de schade te verhalen op Schiphol.

STER reclame