Massimo Busacca bij een persconferentie voor de Confederations Cup AFP

Massimo Busacca, hoofd scheidsrechters bij de wereldvoetbalbond FIFA, erkent dat de videoarbitrage in de toekomst nog beter kan functioneren dan momenteel het geval is bij de Confederations Cup in Rusland. Toch is de Zwitser tevreden over het gebruik van de videoscheidsrechter.

"Ons doel was: geen schandaal, geen grote fouten", aldus de Zwitserse oud-scheidsrechter. "Dat is tot nu toe gelukt. Zeker, de communicatie verliep niet altijd even goed, maar de beslissingen waren correct."

Tijdens de Confederations Cup werd de videoscheidsrechter voor het eerst gebruikt op een groot toernooi. In 12 poulewedstrijden werden in totaal 29 spelbepalende momenten op tv-schermen teruggekeken. In zeven gevallen greep de videoscheidsrechter in.

'Steeds minder fouten door videoscheidsrechter'

"We kunnen fouten niet uitbannen, dat gaat niet", aldus Busacca. "Er zit nog steeds een mens bij. Het is niet de technologie die beslist, het is interpretatie. Maar met deze technologie kunnen verkeerde beslissingen goedgemaakt worden. Dat vind ik ongelooflijk."

Busacca is blij dat er daardoor uiteindelijk minder fouten worden gemaakt. "We hebben heel lang over die grote fouten gepraat en zelf heb ik ook zulke fouten gemaakt als scheidsrechter. En met deze ondersteuning kunnen we dat drastisch terugbrengen."

STER reclame