De haven van Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Miljoenenschade door virus: containerterminals blijven dicht

De problemen die de recente virus-aanval veroorzaken in Nederland zijn voorlopig nog niet voorbij. De computers van containerterminal van APM in de Rotterdamse haven liggen sinds gisteren plat. Ook pakketbezorger TNT Express heeft nog steeds last van problemen door het virus, waarvan wordt betwijfeld of het wel om zogeheten ransomware gaat.

De pakketbezorger zegt dat de aanval vertraging veroorzaakt. Om te kunnen doorwerken, is op een andere werkwijze overgeschakeld.

Probleem indammen

Moederbedrijf Maersk werkt sinds vanochtend aan een plan om de schade door de aanval te herstellen. De meeste van de 76 havens waar het bedrijf actief is, zijn getroffen door de cyberaanval. Het bedrijf heeft het probleem ingedamd door de meerdere containerterminals van het bedrijf uit te schakelen, waaronder die in Rotterdam.

Eerdere berichten dat er op een andere manier in de Rotterdamse haven gelost zou worden, berusten volgens de algemeen directeur van APM Terminals op interne misverstanden.

De problemen hebben nog niet voor opstoppingen gezorgd. Maar als het probleem langer aanhoudt, kunnen er logistieke problemen ontstaan, zegt een woordvoerder.

Problemen door virus-aanval houden aan

Miljoenenschade

Volgens Arthur van Dijk, voorzitter Transport en Logistiek Nederland, kan de schade in de miljoenen gaan lopen als de aanval nog een paar dagen duurt.

"Duizenden vrachtwagens kunnen hun werk niet doen. Containers blijven staan, schepen kunnen niet ontladen worden en we kunnen zelf ook geen containers meer versturen", zegt Van Dijk.

De consument merkt hier nu nog niet zo veel van, maar dat gaat veranderen als het langer duurt. "Kleding komt dan niet meer aan, groente en fruit en allerlei andere zaken blijven op de kade staan." Omdat er vanuit Rotterdam ook veel aan andere landen in Europa wordt geleverd, zullen die ook last gaan krijgen van de virus-aanval in Rotterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl