NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 28 juni: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, het wordt op de meeste plaatsen droog, maar in de loop van de dag neemt de kans op een bui toe, mogelijk met onweer. Het wordt 21 tot 25 graden.

Wat heb je gemist?

In Venezuela is het hooggerechtshof en het ministerie van Binnenlandse Zaken aangevallen met een helikopter. Volgens een minister werden vanuit de politiehelikopter vijftien schoten afgevuurd op het ministerie en daarna vier handgranaten gegooid op het dak van het hooggerechtshof.

Er zouden geen gewonden zijn. Er is een video opgedoken van een legerofficier die de helikopter zou hebben gekaapt. Hij zegt dat de aanval is gericht tegen de tirannie. Het hooggerechtshof ligt zwaar onder vuur in Venezuela. Het hof steunt de impopulaire president Maduro met dubieuze beslissingen, zoals het buitenspel zetten van het parlement.

Spoorloos-journalist Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn niet van plan om Colombia in het vervolg te mijden. Volgens het ontvoerde en weer vrijgelaten duo hadden ze voldoende voorzorgsmaatregelen genomen voor ze naar het noordwesten van Colombia reisden. "Niemand in Colombia heeft gezegd: dat moet je niet doen", zei Bolt in het tv-programma Jinek.

'We waren gewoon een pakketje dat vervoerd moest worden'

Het aantal passagiers op Nederlandse vliegvelden is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gestegen met bijna tien procent. Schiphol zag veertien miljoen passagiers voorbijkomen, een stijging van 8,5 procent. De grootste passagiersgroei was bij Groningen Airport Eelde met dertig procent. Ook vliegveld Eindhoven zag een toename doordat steeds meer mensen naar bestemmingen in Noord-Afrika reizen.

De Zweedse acteur Michael Nyqvist is op 56-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Hij is internationaal het bekendst door zijn hoofdrol in de Millennium-reeks, gebaseerd op de boeken van Stieg Larsson. Daarin speelde hij de journalist Mikael Blomkvist. De films waren een groot succes en leverden Nyqvist een aantal rollen in Amerika op, onder meer in Mission Impossible.

Michael Nyqvist

De politie heeft voorzorgsmaatregelen genomen om zijn website te beschermen tegen een mogelijke cyberaanval. Sommige onderdelen van de website politie.nl zijn daarom minder goed bereikbaar.

Formulieren die worden ingevuld kunnen later, of zelfs helemaal niet aankomen. De politie is wel telefonisch bereikbaar. De maatregelen hebben waarschijnlijk te maken met de uitbraak van een nieuw gijzelvirus, dat talloze bedrijven over heel de wereld heeft getroffen.

Verder vandaag...

De Raad van State doet vandaag uitspraak in twee zaken over ganzenbestrijding in de buurt van Schiphol.

Om 14.00 uur Nederlandse tijd wordt in Suriname het Decembermoorden-proces voortgezet. De Openbaar Aanklager begint aan het voorlezen van de strafeis tegen de verdachten. Er zijn allerlei vertragingen geweest, onder druk van de regering. Nu lijkt het erop dat de juridische middelen daarvoor zijn uitgeput.

In Genève begint een nieuwe ronde onderhandelingen over de hereniging van Cyprus. De nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties hoopt dat er voor de zomer een akkoord is.

En in Amsterdam wordt een brug vernoemd naar cabaretier Wim Sonneveld, ter ere van zijn honderdste geboortedag.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl