1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Grote problemen bij vernieuwing Basisregistratie

Minister Plasterk zet de modernisering van de Basisregistratie voor Personen in de ijskast. Hij meldt aan de Tweede Kamer dat er vanwege diverse problemen een periode van bezinning komt. Pas daarna wordt besloten hoe het verder gaat. Plasterk sluit daarbij niets uit. Volgens hem is een definitief besluit pas mogelijk als onderzocht is of er een goed alternatief is.

Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn rond het project. Plasterk zegt dat de operatie inhoudelijk, technisch en organisatorisch complex is.

Vertraging en extra kosten

De direct betrokkenen hielden rekening met een vertraging van zo'n vijftien maanden en een extra kostenpost van 17 miljoen euro. Het Bureau ICT-toetsing (BIT) gaat uit van een vertraging van bijna drie jaar. Het schat de kosten om het systeem af te maken op 50 miljoen.

Het BIT vraagt zich nu af of de risico's en de kosten van de operatie wel opwegen tegen de verwachte voordelen en adviseert een periode van bezinning. Plasterk neemt dat advies dus over.

Drie deskundigen moeten de bezinning 'uitvoeren'. Ook gemeenten en afnemers zijn erbij betrokken. Ze moeten hun rapport begin volgend jaar klaar hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl