Het Holland-Belgiumbid voor het WK voetbal 2018.
NOS VoetbalAangepast

Geen onthulling over Nederland/België-bid in uitgelekt FIFA-rapport

In het 430 pagina's tellende rapport van Michael Garcia over mogelijke corruptie rondom de toewijzing van de WK's voetbal van 2018 en 2022 zijn geen onthullingen over het gezamenlijke bid van Nederland en België te lezen.

Het rapport werd drie jaar geleden al opgesteld door de Amerikaanse jurist Garcia, maar de FIFA wilde het nooit openbaar maken. De Duitse krant Bild wist een kopie te bemachtigen en publiceerde dat vandaag. Daarna besloot de FIFA het rapport ook openbaar te maken.

Het hoofdstuk over het Nederlands-Belgische bid bestaat uit niet meer dan vier, vijf regels. Voor het toernooi van 2018 hadden Nederland en België zich gezamenlijk kandidaat gesteld, met onder anderen Ruud Gullit en Johan Cruijff als ambassadeurs. Dat bid kreeg niet voldoende stemmen van de FIFA-leden.

Volgens de Duitse Bild-journalist Peter Rossberg is het een goed teken dat er geen onthullingen zijn opgedoken. "Er valt eigenlijk niet zoveel te zeggen. In het rapport staat dat Nederland en België volledig hebben meegewerkt aan het onderzoek. Er zijn geen onrechtmatigheden."

'Geen onrechtmatigheden bij WK-bid Nederland en België'

De gerenommeerde Amerikaanse jurist Garcia deed op verzoek van de FIFA tussen 2011 en 2014 uitgebreid onderzoek naar mogelijke fraude bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Hij keek daarbij niet alleen naar de landen die de WK's toegewezen kregen, maar naar alle kandidaten.

De FIFA maakte eind 2014 wel een samenvatting van het rapport openbaar. Toen werd ook al duidelijk dat er rondom het bid van Nederland en België geen problemen waren gerezen en dat wordt nu door het volledige rapport bevestigd.

Garcia opgestapt

Garcia stapte eind 2014 op nadat bleek dat de wereldvoetbalbond niet zijn hele rapport openbaar wilde maken. Bild schreef vanochtend over puzzelstukjes die geen hard bewijs vormen, maar wel wijzen naar corruptie rondom de toewijzingen van de WK's aan Rusland en Qatar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl