vlnr: Martijn Krabbendam, Willem Vissers en Gio Lippens NOS

'De Boer moet bij Palace niet ineens het roer omgooien'

tijd van publicatie Aangepast

Bijna acht maanden na zijn ontslag als coach van Inter heeft Frank de Boer in Crystal Palace een nieuwe club gevonden, de nummer veertien van het afgelopen Premier League-seizoen.

De gasten in het Sportforum zijn verrast door de keuze van de oud-trainer van Ajax om in Londen aan de slag te gaan, maar denken tegelijkertijd dat De Boer deuren kan openen voor andere Nederlandse trainers.

Tijdens zijn periode in Amsterdam klopten onder meer Liverpool en Tottenham Hotspur aan bij De Boer, die destijds Ajax trouw bleef. "Twee jaar geleden had toch niemand dit gedacht? Crystal Palace, de vijfde club van Londen. Blijkbaar was hij na zijn mislukte avontuur bij Inter niet meer zo gewild", zegt Volkskrant-journalist Willem Vissers.

"Maar dat is de realiteit van het Nederlandse voetbal", reageert VI-verslaggever Martijn Krabbendam. "Ronald Koeman deed het uitstekend bij Feyenoord en kwam bij Southampton terecht. Het is niet gezegd dat als je goed presteert in de eredivisie de clubs voor je in de rij staan. Het is al moeilijk genoeg om in de Premier League te komen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Crystal Palace goed voor ontwikkeling van De Boer'

Bij Palace wil De Boer dominant en aanvallend voetbal spelen, beloofde hij tijdens de presentatie. Dat klinkt als een mooi voornemen. Toch moet de voormalig international daar niet in doorslaan, waarschuwen de voetbaljournalisten.

Krabbendam: "De fout die De Boer bij Inter maakte, is dat hij die Italianen ging uitleggen hoe voetbal werkt. Bij Palace spelen ze al 150 jaar hetzelfde voetbal. Het is niet gezegd dat je het zo moet houden, maar hij moet niet ineens het roer helemaal omgooien."

Deuren openen

Vissers is benieuwd. "Palace staat toch voor krachtig, ouderwets Engels voetbal, met veel hoge ballen. De Boer is niet bepaald iemand die staat voor dat type voetbal", zegt hij.

In Nederland zal men het project van De Boer in Engeland met veel interesse volgen. Krabbendam haalt het voorbeeld van Koeman aan, die bij Southampton een transfer verdiende naar Everton. "Als De Boer het goed doet, komen Nederlandse trainers misschien weer wat meer aan de bak in het buitenland."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Nieuwe td KNVB moet iemand zijn van kaliber Van Gaal'

De gasten in het Sportforum buigen zich verder over de vraag wie de opvolger moet worden van Hans van Breukelen, die krap een jaar na zijn aanstelling alweer stopt als technisch directeur van de KNVB.

Vissers: "De KNVB heeft nu iemand nodig die met zijn vuist op tafel slaat en zegt: zó gaan we het doen."

Krabbendam: "En iemand met visie!"

Louis van Gaal wordt vaak genoemd. Een optie? "Van mij hoeft hij niet per se terug te komen, maar wel iemand van zijn kaliber", zegt Vissers. "Met Van Gaal krijg je geen gesprekken over wie liegt en wie de waarheid spreekt", doelt de journalist op de kwestie rondom Henk ten Cate.

Adriaanse of Rutten?

Co Adriaanse dan? Hij liet weten wel oren te hebben naar een dergelijke functie. Krabbendam twijfelt: "Hij is al een tijd uit het voetbal. Zijn laatste klus bij FC Twente werd ook geen doorslaand succes."

"Fred Rutten past beter in het profiel", gaat hij verder. "Hij is wat jonger, heeft in de top gewerkt (PSV, Feyenoord, Schalke 04, red.) en heeft een goede visie op voetbal."

Vissers wil wel inhaken op die visie, want die is volgens hem vanuit Zeist niet helemaal duidelijk. "Wat is Nederland nou als voetballand? Blijven we 4-3-3 spelen? Aanvallend? Of is dat juist helemaal niet belangrijk meer? Dat moet door de KNVB worden uitgezocht en verspreid worden over het land."

STER Reclame