AFP
NOS SportAangepast

Nieuw-Zeeland spoelt historische kater weg met eindzege America's Cup

Nieuw-Zeeland is winnaar geworden van de 35ste editie van de America's Cup. Het is de derde keer, na 1995 en 2000, dat de Nieuw-Zeelandse zeilers 'the Auld Mug' - 's werelds oudste sporttrofee - in ontvangst mogen nemen. De eerste keer dat de prijs werd uitgereikt was in 1851.

Titelhouder VS won de voorronderaces. In de finale startte Nieuw-Zeeland daarom met een punt aftrek, maar de catamaran van de pas 26-jarige schipper Peter Burling was oppermachtig en won acht van de negen races.

Nieuw-Zeeland wint 35ste America's Cup

Daarmee spoelden de Nieuw-Zeelandse zeilers een van de grootste katers uit 's lands zeilhistorie op indrukwekkende wijze weg. Bij de vorige editie in 2013 gaf Nieuw-Zeeland namelijk een 8-1 voorsprong uit handen.

De zege is grotendeels te danken aan het revolutionaire fietssysteem, waarmee de Nieuw-Zeelanders de hydraulische besturing van de zeilen en de foils veel sneller en efficiënter kunnen laten werken dan de Amerikaanse concurrenten die nog gewoon met de handen moeten werken. Voor uitleg, zie de onderstaande video:

America's Cup, een race vol innovaties

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl