Bana Alabed werd vorig jaar met haar familie geëvacueerd uit Syrië @alabedbana

Het Twitter-meisje Bana Alabed uit de Syrische stad Aleppo hoort wat Time Magazine betreft bij de 25 invloedrijkste personen op het internet. Ze staat tussen bekende namen als J.K. Rowling, Donald Trump en Katy Perry.

Het meisje van 8 jaar oud stuurde vorig jaar tijdens het beleg van Oost-Aleppo met haar moeder tweets de wereld in, waarin zij over de belegering vertelden en de wereld opriepen om de burgers van de zwaar bevochten stad te hulp te komen.

De tweets van Bana Alabed over de Syrische oorlog bereikten honderdduizenden mensen over de hele wereld.

Ook schrijfster J.K. Rowling staat op de lijst van het Amerikaanse tijdschrift. Niet zozeer vanwege haar enorme succes als Harry Potter-auteur, maar voornamelijk omdat ze recent in verweer kwam tegen opmerkingen van onder meer de Amerikaanse president Donald Trump.

Trump maakte de burgemeester van Londen belachelijk toen die opriep de rust te bewaren na de aanslag. Rowling reageerde scherp. Ze twitterde dat de oproep van burgemeester Kahn juist getuigt van leiderschap, en dat ze wel naar Trump zouden bellen als ze een "paniekzaaiende roeptoeter" nodig hadden.

Op de lijst zijn ook minder bekende namen te vinden, zoals die van de 16-jarige Amerikaan Carter Wilkerson. Die wilde een jaar lang gratis kipnuggets eten bij een fastfoodketen. Daarvoor moest een tweet van hem 18 miljoen keer geretweet worden. Hij deed een poging met de tekst: "Please help me. A man needs his nuggs".

Wilkerson heeft de benodigde 18 miljoen retweets nooit gehaald, maar zijn oproep werd wel door bijna 4 miljoen mensen gedeeld en dat is een nieuw wereldrecord. Time Magazine vond ook dat een vermelding waardig.

Het blad maakt het jaarlijkse overzicht op basis van de invloed die mensen hebben op sociale media en de frequentie waarmee ze in het nieuws komen. De samensteller van de lijst brengt onder de 25 winnaars geen volgorde aan.

STER reclame