1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

'Asielzoekers moeten eerlijk worden verdeeld over Europese landen'

Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat asielzoekers eerlijk moeten worden verdeeld over de Europese landen, ook als dat betekent dat er meer vluchtelingen naar het eigen land komen.

Uit onderzoek van de London School of Economics onder 18.000 inwoners van vijftien Europese landen blijkt dat een meerderheid open staat voor een proportionele herverdeling van asielzoekers.

Migratie-deskundige Leo Lucassen van de Universiteit Leiden is niet verrast over de uitkomsten van het onderzoek. "In de media zie je vaak tegenstanders, maar er is een ruime zwijgende meerderheid die best wel iets voor vluchtelingen wil doen. Dat zie je in dit onderzoek terug."

Asielzoekers moeten nu hun aanvraag indienen in het land waar ze Europa binnenkomen. Er is steeds meer kritiek op dit beleid, omdat veel grenslanden het aantal vluchtelingen niet aankunnen.

"Heel veel mensen hebben al geconstateerd dat dit principe niet werkt", zegt Lucassen. "Zeker niet in een EU die samen moet werken. Nu zitten veel vluchtelingen opgehoopt in landen als Italië en Griekenland."

Sterkste schouders

72 procent van de respondenten is voorstander van proportionele herverdeling van asielzoekers. De onderzoekers hebben daarna uitgelegd dat dit betekent dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, dus dat de rijkere, veelal West-Europese landen meer asielzoekers moeten opnemen dan de armere.

Ook wanneer dit kan betekenen dat het land waar de respondent vandaan komt, mogelijk meer asielzoekers moet huisvesten, is nog steeds 56 procent voorstander van deze vorm van verdeling. "Dit onderzoek laat dus zien dat er veel meer steun onder de bevolking van de EU-lidstaten is dan veel politici weten", zegt Lucassen.

Toch denkt hij dat er niet snel iets zal veranderen. "Maar op den duur moeten ze in de EU gaan inzien dat we niet op deze voet door kunnen gaan. Hoe snel dat gaat weet niemand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl