Bootvluchtelingen op de Middellandse Zee ANP

Aangifte om redden migranten op Middellandse Zee

time icon

In Duitsland is aangifte gedaan tegen de bestuurders van een organisatie die bootvluchtelingen op de Middellandse Zee wil helpen. De organisatie zou zich schuldig maken aan "het binnensmokkelen van buitenlanders". De extreem-rechtse Duitse Identitäre Bewegung heeft tegen Der Tagesspiegel gezegd blij te zijn met de aangifte, maar het is niet duidelijk of de beweging daar ook verantwoordelijk voor is.

De organisatie 'Mission Lifeline' wil een boot kopen om deze zomer migranten op het water te helpen en heeft 190.000 euro van de benodigde 240.000 euro ingezameld. Toekomstige bemanningsleden zijn inmiddels al op boten van andere hulporganisaties op de Middellandse Zee actief. Een van de bestuurders noemt de beschuldiging absurd en met de haren erbij gesleept.

Het Openbaar Ministerie in Dresden heeft de aangifte bevestigd. Die wordt door de politie onderzocht. Het OM beslist uiteindelijk of er genoeg reden is om er een zaak van te maken.

Langer lopende discussie

De aangifte past in een discussie die al langer speelt. Hulporganisaties pikken steeds vaker bootvluchtelingen op vlak voor de Libische kust. Zo vaak dat wel wordt gesuggereerd dat er lijntjes lopen tussen mensensmokkelaars en de hulporganisaties. In Duitsland en Italië spreken sommige politici van een 'taxidienst' die migranten naar Europa vervoert.

Maar zulke beschuldigingen zijn door justitie in Italië meerdere keren weersproken omdat er geen bewijs voor is. Hulporganisaties noemen de beschuldigingen onzin en zeggen dat ze iets doen wat eigenlijk door de EU moet worden gedaan. Wel loopt op dit moment in Italië een zaak waarbij wordt gekeken naar contacten tussen mensensmokkelorganisaties en individuele hulpverleners.

Volgens de VN zijn dit jaar al meer dan 2000 bootvluchtelingen om het leven gekomen of vermist op de Middellandse Zee.

STER Reclame