Protest in St. Paul na de dood van Philando Castile EPA
NOS Nieuws Buitenland

Moeder zwarte Amerikaan die door politie werd doodgeschoten schikt

In de Amerikaanse staat Minnesota heeft de moeder van een zwarte man die door de politie werd doodgeschoten, een schikking van bijna 3 miljoen dollar getroffen.

De dood van Philando Castile in de stad St. Paul leidde vorig jaar tot protesten van mensen die de politie racisme verweten. Beelden van het incident gingen de wereld over omdat zijn vriendin live op Facebook liet zien hoe haar vriend bezweek.

De verzekering van de lokale autoriteiten keert het geld uit. In ruil daarvoor krijgt de agent, een Latino, geen straf.

Laatste woorden

Agent Jeronimo Yanez zette de auto van Castile aan de kant omdat hij vermoedde dat de man betrokken was geweest bij een beroving. Castile zei dat hij een wapen had. Kort daarna opende Yanez het vuur op hem. Yanez verklaarde later dat hij bang was dat Castile zijn wapen zou pakken.

Volgens de familie reageerde Yanez overhaast en was mogelijk racisme in het spel. Volgens zijn vriendin wilde Castile helemaal niet naar het wapen grijpen. "Ik wilde het helemaal niet pakken", waren de laatste woorden van Castile.

Ferguson

De moeder van Castile wil het geld gebruiken voor een stichting, die opkomt voor slachtoffers van vuurwapengeweld.

Onlangs was er in de VS een soortgelijke schikking in de zaak van de zwarte tiener Michael Brown. Zijn familie kreeg een onbekend bedrag van de gemeente Ferguson, in de staat Missouri. In ruil daarvoor werd de agent die Brown in 2014 doodschoot niet vervolgd.

STER reclame