NOS NieuwsAangepast

Oud-minister Zalm (VVD) wordt nieuwe informateur

Voormalig minister van Financiën en ex-bankier Gerrit Zalm volgt Herman Tjeenk Willink op als informateur. Het CDA, D66 en ChristenUnie gaan akkoord met het VVD-voorstel om deze prominente partijgenoot de formatiegesprekken te laten doen, zo bevestigen Haagse bronnen.

Er komt dus één informateur, in plaats van meerdere. Bij een formatie levert doorgaans de grootste partij de informateur, of alle partijen schuiven iemand naar voren. "Het is toch het meest logisch dat er nu gekozen wordt voor één persoon, vier informateurs is te veel", zegt NOS-verslaggever Xander van der Wulp. De VVD-kandidaat moest wel de goedkeuring krijgen van de andere partijen en dat is dus gebeurd.

Wie is Gerrit Zalm ?

Belangrijke ministerspost

De 65-jarige Zalm is de langstzittende minister van Financiën geweest. Hij zat in totaal twaalf jaar op dat departement. In het eerste paarse kabinet van VVD, PvdA en D66 in 1994 kreeg de ex-directeur van het Centraal Planbureau deze belangrijke ministerspost, die hij tot 2002 zou houden.

Na een korte periode als fractievoorzitter en leider van de VVD, keerde Zalm in 2003 weer terug. Uiteindelijk is hij vier keer minister van Financiën geweest. In 2008 werd hij voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro, waar hij begin dit jaar stopte. In zijn periode was hij mede-verantwoordelijk voor de fusie met Fortis en de beursgang van de bank.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Zalm meewerkt aan de vorming van een kabinet. In 1998 bracht de VVD'er met PvdA-leider Kok en D66-leider Borst het tweede paarse kabinet tot stand. Deze drie werden op 14 mei 1998 tot informateur benoemd. 67 dagen later, op 19 juli, waren ze klaar en kon formateur Kok op zoek naar de geschikte ministersploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl