Bijna niemand in Washington durft te erkennen dat hij of zij contact had met Sergej Kisljak
NOS NieuwsAangepast

'Besmette' Russische ambassadeur Kisljak vertrekt uit VS

Zelden kwam een Russische ambassadeur in de VS zo vaak in het nieuws als Sergej Kisljak. Hij speelt een hoofdrol in de affaire over de Russische contacten van de Trump-campagne en hij zou zich bezighouden met het werven van spionnen.

Zijn naam raakte zo besmet, dat zowat iedereen in Washington ontkende ooit met Kisljak te hebben gesproken. Het leverde hem de bijnaam 'de meest radioactieve man in Washington' op - een bijzondere titel voor een diplomaat.

Na acht jaar komt er nu een einde aan Kisljaks tijdperk, dat vrijwel geheel samenviel met de ambtstermijn van president Obama. Op 66-jarige leeftijd keert hij terug naar Moskou, schrijft BuzzFeed op basis van drie anonieme bronnen.

Dat Kisljak zou vertrekken, werd al verwacht. Maar het was nog onduidelijk wanneer en waar naartoe. Zo waren er berichten dat hij een hoge functie bij de VN zou krijgen, als hoofd van het nieuwe terreurbestrijdingsbureau. Maar vorige week werd bekend dat die functie naar een andere Rus gaat.

Ontkennen of verdoezelen

En dus gaat Kisljak volgende maand naar huis. Op 11 juli is er een afscheidsreceptie voor de vertrekkende ambassadeur, georganiseerd door de U.S.-Russia Business Council.

Het is de vraag wie zich daar willen laten zien, want het lijkt voor Amerikanen geen aanbeveling om warme banden met Kisljak te onderhouden. Trumps schoonzoon Jared Kushner, minister van Justitie Jeff Sessions en oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn hebben alle drie geprobeerd hun contacten met Kisljak te ontkennen of te verdoezelen.

Dat leidde ertoe dat de voormalige campagneleider van president Obama, David Axelrod, op Twitter grapte dat 'Kisljak' kennelijk het Russische woord is voor 'dat weet ik niet meer'.

Maar dat zogenaamde vergeten gebeurde niet alleen in het Trump-kamp. Ook de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, ontkende dat ze Kisljak ooit had ontmoet - totdat er even later foto's uit 2010 opdoken, waarop Pelosi met andere politici poseert naast de controversiële Russische diplomaat.

Trump en de Russen: hoe zit dat ook alweer?

Scherpe randjes

Kisljak begon bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in 1977, toen de communisten de touwtjes nog strak in handen hadden. In de jaren 80 werkte hij als Russische diplomaat in New York. Daarna keerde hij terug naar het ministerie in Moskou en in 1998 werd hij benoemd tot ambassadeur in België.

Van 2003 tot 2008 zat Kisljak weer in Moskou, als onderminister van Buitenlandse Zaken, totdat hij werd benoemd als hoogste Russische diplomaat in Washington. Publicitair hield hij zich op de achtergrond, maar hij werd geroemd om zijn intelligentie, zijn aimabele voorkomen en zijn uitbundige feesten.

Tegelijkertijd had Kisljak scherpe randjes. Zodra de Russische belangen in het geding waren, kwam hij fel uit de hoek. En er waren hardnekkige geruchten over zijn betrokkenheid bij het Russische spionageprogramma. Als 'spymaster' zou hij in de VS agenten hebben gerecruteerd voor de geheime diensten. Het Kremlin heeft dat steeds met klem ontkend.

Kisljak wordt in Washington waarschijnlijk opgevolgd door Anatoli Antonov, de huidige Russische onderminister van Buitenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl