'Plotseling was er een vlam en stonden honderd mensen in brand'

Aangepast
Door de explosie waren veel auto's en brommers helemaal verkoold EPA

Ooggetuigen van de ontplofte benzinevrachtwagen in Pakistan vertellen gruwelijke verhalen over het inferno dat zich vanochtend voor hun ogen voltrok. Bij de ontploffing kwamen 153 mensen om.

Shaheryar Hassan reed op de snelweg waar de vrachtwagen was gekanteld. Hij zag een enorme rookwolk voor zich. Toen hij dichterbij kwam, zag hij vele mensen huilen. "Er stonden erg veel fietsen en brommers in brand, of ze waren al helemaal verkoold. De mensen kwamen dicht bij de vrachtwagen om benzine in te slaan."

Asif Babar woont vlak aan de snelweg. "Ik kwam terug uit de kerk. Plotseling hoorde ik luide explosies en zag ik de hele vrachtwagen uitbranden. Alle brommers en mensen stonden in brand. Er lagen overal lichamen, meer dan honderd."

De vrachtwagen ontplofte zo'n 45 minuten nadat hij was gekanteld. In de tussentijd waren veel inwoners uit naburige dorpen naar de snelweg gekomen om lekkende brandstof in te slaan.

Hoe de dorpelingen wisten dat er 'gratis benzine' op te halen was, is nog niet duidelijk. Er doen verhalen de ronde dat de luidspreker van de moskee omgeroepen had dat er benzine lekte op de snelweg. Of de moskee dat als een waarschuwing deed of als een aanmoediging, is niet duidelijk.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Niemand reageerde op de waarschuwingen van de politie'

De politie had in elk geval de grootste moeite om de menigte op afstand te houden. Dat zag ook ooggetuige Ali Chan: "De vrachtwagen was gekanteld en er lekte benzine uit. De mensen riepen 'benzine, benzine, benzine!' Ze hadden emmers en blikken bij zich om de benzine in op te vangen. Toen de politie kwam, vroegen de agenten iedereen om weg te gaan. Ze waarschuwden dat de truck zou kunnen exploderen. Maar niemand volgde de instructies op. Plotseling was er een vlam en stonden honderd mensen in brand."

Ook Mohammed Rashid zegt dat mensen op de benzine af kwamen. "Mensen waren hiernaartoe gekomen om brandstof in te slaan. Anderen kwamen om te kijken. Sommige mensen zeiden dat iemand een lucifer afstreek om een sigaret op te steken. Toen was er plotseling een explosie. Mijn oom ontsnapte, maar zijn zoon niet."

De slachtoffers zaten vast in de vuurbal.

Abdul Malik, politieagent

Veel mensen die ter plekke waren, verloren familieleden. Saznoor Ahmad (30) is twee neefjes kwijt. Hij zei dat veel mensen het uitschreeuwden toen de vlammenzee over hen heen joeg. "Het vuur verspreidde zich heel snel."

Zulkha Bibi is radeloos. "Iemand moet me iets zeggen over mijn geliefde zonen, waar zijn ze? Leven ze nog of zijn ze niet meer op deze wereld? Alsjeblieft, zeg het me", huilde ze.

Abdul Malik, een politieagent die als een van de eersten ter plekke was, sprak van een "verschrikkelijke scène". "Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn leven. De slachtoffers zaten vast in de vuurbal. Ze schreeuwden om hulp."

Toen het vuur gedoofd was, zag Malik "overal lijken, sommigen waren alleen nog skeletten. Mensen die het overleefd hadden, zagen er heel slecht uit."

We probeerden ze nog weg te houden bij de vrachtwagen, maar niemand luisterde.

Khalil Ahmad, ooggetuige

Een van de zwaarst getroffen ooggetuigen is waarschijnlijk Khalil Ahmed (57). Hij is een voormalige ambtenaar in het dorp Ramzan Joya, waar de snelweg midden doorheen loopt, en verloor twaalf familieleden in het inferno. "Eén lichaam is gevonden, de andere elf zijn nog vermist."

Ahmad zegt te weten wat er is gebeurd. "Nadat de vrachtwagen was gaan lekken, begon iedereen elkaar te bellen om benzine op te pikken. Er waren ook mensen uit andere dorpen. Er moeten ongeveer 500 mensen zijn geweest toen de brand uitbrak. Mensen verzamelden de benzine in flessen, blikken en andere apparaten. We probeerden ze nog weg te houden bij de vrachtwagen maar niemand luisterde."

"De dag des oordeels is gekomen voor ons dorp", concludeert Ahmad.

STER Reclame