Nederlandse cameraman opgepakt in Istanbul

De Nederlandse cameraman Bram Janssen, die werkt voor het Amerikaanse persbureau AP, heeft in Istanbul enkele uren vastgezeten. Hij was aan het filmen tijdens de verboden Gay Pride toen hij door de Turkse politie werd opgepakt.

Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester, die ernaast stond, had Janssen juist gefilmd hoe deelnemers gearresteerd werden. Hij toonde zijn Turkse perskaart, maar werd toch meegenomen. Na vijf uur kwam hij weer vrij.

Leuzen

De Gay Pride in Istanbul is voor het derde jaar op rij verboden, volgens de autoriteiten om veiligheidsredenen en om de openbare orde te bewaren.

Desondanks gingen activisten de straat op. Ze riepen leuzen als: "Zwijg niet, maar schreeuw het uit: homo's bestaan!" Ze botsten eerst met de politie bij het Taksim-plein. Daarna verplaatsen de deelnemers zich naar de wijken achter het centrum. Ook daar voerde de politie charges uit.

Toen de groep bleef samenkomen in de wijk Cihangir, besloten de autoriteiten een serie willekeurige arrestaties uit te voeren. Bram Janssen stond daar te filmen.

Janssen is sinds een jaar gevestigd als cameraman voor persbureau Associated Press in Istanbul. Hij werkt in Turkije en het Midden-Oosten.

Buitenlandse journalisten die in Turkije worden opgepakt zijn regelmatig binnen een aantal uren weer vrij, wanneer blijkt dat hun papieren in orde zijn. De afgelopen maanden zijn onder anderen een Franse fotograaf en een Amerikaanse correspondent na arrestatie het land uit gezet.

STER reclame