Oud-korpschef Gerard Bouman ANP

Oud-korpschef van de landelijke politie Gerard Bouman is tijdens zijn vakantie in de Verenigde Staten getroffen door een hartinfarct. Dat meldt de politie.

De 64-jarige Bouman is opgenomen in een Amerikaans ziekenhuis. Volgens mensen uit zijn omgeving was het een zware hartaanval en is zijn situatie ernstig.

Korpschef Erik Akerboom laat in een eerste reactie weten dat hij aangeslagen is door het nieuws.

Bouman was de eerste korpschef van de landelijke politie. Hij bekleedde de functie van januari 2013 tot februari 2016.

Geen omkoping

Vrijdag lekte het resultaat uit van een onderzoek naar de rol van Bouman in de affaire rond de ondernemingsraad van de nationale politie, de COR-affaire. Daarin staat dat hij onvoldoende toezicht heeft gehouden op de uitgaven van de Centrale Ondernemingsraad, maar dat hij niemand heeft omgekocht om de reorganisaties bij de politie door te drukken.

Bouman zegde in maart zijn medewerking aan het onderzoek op. Volgens hem was de commissie bevooroordeeld. Het onderzoek wordt dinsdag gepresenteerd.

Vrijdag had de NOS nog contact met Bouman. Hij wilde toen nog niet reageren op de uitgelekte conclusies van de commissie-Ruys. Wel kondigde hij aan deze week met een verklaring te zullen komen.

"De kern blijft dat ik geen waarde hecht aan het oordeel van de commissie ten goede of ten kwade, omdat de commissie bevooroordeeld is'', zei hij toen.

STER reclame