NOS SportAangepast

Tiende zege Rossi in Assen, Morbidelli wint Moto2

Rossi wint voor tiende keer op TT Assen

Valentino Rossi heeft voor de tiende keer in zijn lange loopbaan een race gewonnen bij de TT in Assen. De 38-jarige Italiaan die in zowel de 125cc (1997) als de 250 cc (1998) één keer zegevierde, was voor de achtste keer de snelste in de koningsklasse, de MotoGP.

Johann Zarco leidde lange tijd het brute geweld van de MotoGP. De Fransman draaide vanaf poleposition het gas van zijn Yamaha ver open. Alleen regerend wereldkampioen Marc Márquez (Honda), publiekslieveling Valentino Rossi (ook Yamaha) en Danilo Petrucci (Ducati) wisten in zijn spoor te blijven.

Luid gejuich

Al snel werd duidelijk dat dat kwartet de hoofdrollen in Drenthe voor hun rekening zou gaan nemen. Rossi flitste halverwege de race onder luid gejuich Márquez en even later ook Zarco voorbij. WK-leider Maverick Viñales (Yamaha) kwam ondertussen in de tweede groep ten val.

Valentino Rossi

Zarco wisselde van motor toen het licht begon te regenen. Rossi daarentegen besloot door te rijden op dezelfde banden. Hij stond even de kop aan zijn landgenoot Petrucci af, maar eiste uiteindelijk toch zijn tiende zege in Assen op.

Een record noteerde Rossi overigens niet. De Spanjaard Angel Nieto passeerde tussen 1970 en 1984 maar liefst vijftien keer als eerste de meet. Hij deed dat in de 50cc en 125cc; drie keer won hij beide raceklassen op één dag.

Nummer twee op de Drentse ranglijst is de Italiaan Giacomo Agostini, die tussen 1968 en 1976 tot veertien triomfen kwam, in de 350cc en 500cc. Hij noteerde maar liefst zes dubbelklappers.

Een blije Valentino Rossi na zijn tiende zege in Assen

Bijzondere plek

"Dit is een bijzondere plek", sprak de dolgelukkige winnaar kort na de race. "Het is in de eerste plaats een fantastisch circuit en er komt ook nog eens heel veel publiek. Dit was mijn eerste overwinning van dit seizoen en dit is ook de beste plek om te winnen."

Andrea Dovizioso kwam als vijfde over de finish en dat was genoeg om Viñales van de koppositie in de WK-stand te verdringen. De Italiaanse Ducati-coureur heeft vier punten meer dan de Spanjaard. Rossi volgt op zeven punten en Márquez op elf punten.

Morbidelli snelste in Moto2

De Moto2-race werd een prooi voor Franco Morbidelli. De 22-jarige leider in het WK-klassement boekte zijn vijfde zege van het seizoen.

De Italiaan vertrok vanaf poleposition, maar moest de leiding in de spannende race al snel afstaan. In het vervolg gingen Miguel Oliveira, Mattia Pasini, Takaaki Nakagami en Thomas Lüthi aan kop en vooral de laatstgenoemde was dicht bij de overwinning.

De Zwitserse nummer twee in de strijd om de wereldtitel wacht dit seizoen nog op zijn eerste zege. Hij begon de slotronde als leider, maar werd bij De Bult gepasseerd door Morbidelli en eindigde voor de vierde keer dit seizoen als tweede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl