De Marokkaanse oproerpolitie treedt op tegen demonstranten AFP

Koning Mohammed VI heeft geen gratie verleend aan activisten uit het Rif-gebied in het noorden van Marokko die vastzitten vanwege de protesten van de afgelopen tijd.

De koning verleent jaarlijks ter gelegenheid van het Eid al-Fitr, het Suikerfeest dat het einde van de vastenmaand ramadan markeert, gratie aan gevangenen. Onder de 562 mensen die dit jaar gratie of strafvermindering krijgen, zijn geen activisten.

Er gingen geruchten dat dat wel zo zou zijn. Daardoor had de protestbeweging Hirak uit al-Hoceima en omgeving de hoop dat ook opgepakte demonstranten vrijgelaten zouden worden. Hun aantal is opgelopen tot boven de honderd.

Grimmig

De protestleider, Nasser Zafzafi, werd op 29 mei opgepakt. Hij zat toen al een paar dagen ondergedoken na protesten waarbij enkele tientallen mensen werden gearresteerd. Zij worden beschuldigd van ernstige misdrijven, zoals het plegen van een aanslag op de binnenlandse veiligheid. Na de arrestatie van Zafzafi werd de situatie grimmiger.

In het gebied zijn al sinds vorig jaar oktober geregeld demonstraties. De bevolking verzet zich tegen de onderdrukking, werkloosheid en corruptie. Ook is er grote behoefte aan betere medische en sociale voorzieningen en onderwijs. Verder willen de Riffijnen dat er een einde komt aan de militaire status die het gebied al meer dan vijftig jaar heeft.

STER reclame