Henri Santing
NOS WielrennenAangepast

Innovatie bij NK: op de bank zien of renner nog fit is

Vanaf de bank met je laptop op schoot zien of een renner nog energie heeft voor een demarrage of al helemaal in het rood zit. Dankzij een initiatief van oud-amateurrenner Thomas Kruithof en een aantal vrienden is dat sinds kort mogelijk.

Bij de NK wielrennen, dit weekend in Montferland, zijn de gegevens van de continentale wielerploeg Delta Cycling te zien via roadpower.io. Het is een site waarop de fitheid van de renners is bij te houden, voor supporters én ploegleiders.

-

De gegevens van de Delta-renners worden tijdens de wedstrijd rechtstreeks naar een computer gestuurd. Aan de hand van hartslag, wattage (het vermogen dat een renner trapt), de snelheid en de cadans kan dan worden berekend of een renner boven of onder zijn 'omslagpunt' zit.

Kruithof: "Zit een renner daarboven, dan loopt zijn tank langzaam leeg. De kans dat hij nog een keer zal aanvallen, is klein. Maar zit een renner ónder dat punt, dan loopt de tank langzaam weer vol. Voor een ploegleider heel interessante informatie."

'Meer context dan bij Velon'

Velon, een samenwerkingsverband van een aantal grote wielerploegen, biedt al langere tijd gegevens van de renners in een koers aan. Zo liet de Giro d'Italia tijdens de etappe in beeld zien welk vermogen een renner op dat moment trapte. Volgens Kruithof zijn die getallen minder goed te interpreteren omdat een referentie ontbreekt. "Velon levert een getal, bijvoorbeeld het wattage, maar zonder context. Daardoor kun je niet zo veel met die gegevens."

Op de site van Roadpower is het ook mogelijk om een stuk van het parcours te selecteren. "De ploegleider kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de demarrage van een renner van het peloton naar de kopgroep te bekijken, om te zien hoe zwaar die inspanning was."

In de toekomst wil Kruithof het systeem uitbreiden met een GPS, zodat de gebruikers ook op de kaart een stuk van de route kunnen selecteren.

Voor het eerst te zien bij NK

Het NK bij de profs wordt de eerste koers waarbij het systeem openbaar is, maar het is nog de vraag of de ploegleiders van Delta er in de wedstrijd ook echt gebruik van mogen maken, vertelt Kruithof. "De andere ploegen moeten ermee akkoord gaan, want Delta heeft zo meer informatie dan de andere ploegen. Maar dat maakt mij niet zo veel uit. Ik vind het al heel mooi dat ons systeem zondag 'live' gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl